Десетки протестиращи германци от движението "Бунт срещу изчезването" се оковаха за оградата на канцлерството на Ангела Меркел, настоявайки германският правителствен ръководител да обяви "извънредно положение за климата".

Активистите са изпратили ключовете за отключването на веригите им на всички 13 министерства, заедно с писма, в които са формулирани исканията им, включително за ефективно намаляване на емисиите на парникови газове до нула до 2025 г.

Гутериш: Изменението на климата е сериозна заплаха, човечеството не действа бързо

Гутериш: Изменението на климата е сериозна заплаха, човечеството не действа бързо

Неравенството влошава доверието в света, за глобализацията плащат бедните и уязвимите

"Настоящата политика в областта на климата излага на опасност нашето бъдеще", настоя 17-годишен протестиращ, който е пожелал да остане анонимен, допълвайки: "Ще трябва да платим физическата цена за днешното бездействие."

Друга протестираща, Натали, каза пред "Франс прес": "Днес целта е да се повиши осведомеността за климатичната катастрофа."

"Искаме медиите и политиците да кажат истината за климатичната криза и да се обяви извънредно положение с климата", настоя още Натали.

Заедно с около 50 поддръжници, окованите протестиращи скандираха лозунга от демонстрациите "Петъци за бъдеще": "Какво искаме? Климатична справедливост! Кога я искаме? Сега!"

"Бунт срещу изчезването" определя себе си като международно движение, използващо ненасилствено гражданско неподчинение "за постигане на радикална промяна, за да се минимизира рискът от измиране на хората и екологичен крах".

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

"В края на краищата истината ще достигне и до вас"