Оцелял в „Аушвиц", който е изгубил 49 роднини по време на Холокост, заяви, че изправянето пред съда на 93-годишния Оскар Грьонинг е по-важно от всяко наказание, съобщава АП.

Ева Фахиди, която е изгубила родителите и сестра си, каза пред федералния съд в германския град Люнебург, че изправянето на Грьонинг пред съда е „някакъв вид удовлетворение".

89-годишната добави, че никога не си е представяла, че ще свидетелства пред германски съд и че „за мен не става въпрос за наказание".

В неделя оцелял при Холокост беше критикуван след изказване, че Грьонинг не трябва да бъде преследван. 81-годишната Ева Кор, която даде показания срещу Грьонинг миналата седмица, изтъкна, че 93-годишният не трябва да бъде съден.

Но други 49 ищци критикуваха коментара й и попитаха защо изобщо участва в процеса.

Миналата седмица започна съдебен процес срещу 93-годишния Грьонинг, след като прокуратурата го обвини в съучастие в убийството на повече от 300 хиляди души в лагера на смъртта в „Аушвиц".

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

93-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен.

По време на работата си в „Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на СС в Берлин.

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с грубо 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в „Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

Ако бъде осъден, Грьонинг може да получи максимална присъда от 15 години затвор.