Саудитската противовъздушна отбрана свали седем балистични ракети, изстреляни от бунтовниците хуси в Йемен, като отломки са убили мъж, което е първата жертва в саудитската столица по време на 3-годишната военна кампания на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Йемен. 

Саудитските сили са разрушили три ракети над североизточната част на Рияд малко преди полунощ, както и други, изстреляни по южните градове Наджран, Джизан и Хамис Мушаит, посочиха от коалицията в изявление, цитирано от държавната новинарска саудитска агенция СПА.

Саудитска Арабия прихвана 7 бунтовнически ракети от Йемен

Саудитска Арабия прихвана 7 бунтовнически ракети от Йемен

Над Рияд е валял дъжд от ракетни части

Два видеоклипа от Саудитска Арабия, публикувани през нощта, показват сериозна неизправност на американските ракети "Пейтриът", които е трябвало да прихванат приближаващите балистични ракети, изстреляни от бунтовниците в Йемен към саудитската столица Рияд.

Според журналист един от противоракетните прихващачи е избухнал във въздуха, малко след като е бил изстрелян, а вторият се е разбил в жилищен район.

Отломки от ракетите са паднали върху жилище в Рияд, убивайки египетски гражданин и ранявайки други двама египтяни, уточни говорителят на коалицията.

Репортери на "Ройтерс" са чули няколко взрива и са видели дим във въздуха. Друг очевидец заяви, че е видял дълъг поток от светлина, последван от допълнителни експлозии.

В квартал "Ал Малка" служители на службите за спешно реагиране са се събрали близо до кратер в земята и са проверили разбитите прозорци на намиращите се в близост жилища.

Нападението бележи третият път в рамките на пет месеца, в който ракети прелетяха над Рияд, след като хусите засилват опитите си да демонстрират, че могат да достигнат саудитската столица, и застрашава да ескалира регионалното съперничество между Иран и Саудитска Арабия.

Агенцията на хусите САБА съобщи, че ракетните сили на бунтовниците са ударили международното летище "Крал Халид" в Рияд с ракета "Буркан H2".

Хусите също така са изстреляли други видове ракети към летищата в Джизан, Наджран и Абха, друг южен саудитски град.

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция от арабски държави предприе военни операции срещу хусите в Йемен през март 2015 г., след като подкрепяната от Иран шиитска милиция превзе столицата на Йемен Сана и принуди президента Абд Рабу Мансур ал Хади да избяга.