108 са констатираните случаи на мъртви делфини по нашето Черноморие - трябва да се вземат мерки. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Предстои среща от ИА „Рибарство и аквакултури” в следващата седмица, по време на която заедно със съсловните организации, рибари, представители на научните среди ще бъдат обсъдени случаите и мерките, които е необходимо да се заложат.

Според научните данни и анализите вероятни причини за смъртта на делфините биха могли да бъдат заболявания, морски течения, заплитане в рибарски мрежи. В случай, че има открит труп на делфини, които са защитен вид, по закон има изключително строги разпоредби за това. Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 години за умишлено нараняване или умъртвяване на защитен вид”, изтъкна Ивелина Василева.

Според нея учените трябва да се произнесат дали военните учения, последното от които Бриз 2016 са допринесли за смъртта на делфините.

Относно това дали има разрешение от 3 юни италиански отпадъци да бъдат транспортирани в България, Василева обясни, че разрешения са издават регулярно.

Доста притеснения били възникнали покрай информацията, че едва ли не България ще се засипе с отпадъци. „Забранено е депонирането на територията на страната на каквито и да било отпадъци”, подчерта Ивелина Василева в тази връзка.

Тя каза още, че цялата логика на законодателството и европейските политики е оползотворяване на отпадъци като ресурс, в това число и за произвеждане на топлоенергия и електроенергия.

„Това се прави в много държави – отпадъците се рециклират и се използват за топлоенергия и електроенергия. Само и единствено за целите на оползотворяване има трансграничен превоз на отпадъците. Има регламент на територията на целия ЕС. Регулярно са били издавани такива заповеди и в минали години, това не е нещо извънредно”, коментира още екоминистърът.