Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков обясни защо министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов не са придружили руския президент Владимир Путин по време на пътуването до Херсонска и Лугаска области, цитира думите му РИА Новости.

"Едва ли е целесъобразно върховният главнокомандващ, министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб да се събират на едно място, за да дават такова изкушение на врага. И, разбира се, това е голям риск", коментира Песков

Пътуването на руския президент Владимир Путин до окупираните територии на Херсонска и Луганска области се е състояло в понеделник, уточнява говорителят му, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Журналисти и потребители на социалните медии обърнаха внимание на несъответствия във видеоклиповете от пътуването му.

И така, в публикуваното видео от среща с военни, която според пресслужбата на Кремъл се е състояла вчера, Путин изважда икона и казва: "Сега ще е Великден, нали?"

В Русия Великден се празнува на 16 април. Това предизвика спекулации, че пътуването на Путин се е състояло дни преди кадри от него да бъдат излъчени по телевизионните канали.

Ето как Дмитрий Песков обясни това несъответствие:

"Наистина президентът, когато даде иконата, каза, че Великден предстои. Но Великден продължава четиридесет дни. Още повече сега е Светлата седмица. Погрешно се хванахте за тази фраза и започнахте да изграждате хипотези за това, което го няма", каза говорителят.

Това е първото посещение на руския президент в Херсонска и Луганска области и второто посещение на руския президент в окупираните от руската армия украински територии от началото на войната, за което става известно. Преди месец, на 19 март, Путин беше в Мариупол.

Видеото, което разпространява ТАСС, показва Путин, слизащ насред поле от военен хеликоптер и след това кадри, заснети от автомобил, преминаване край табелата за Геническ, както и пристигането и посрещането на руския президент в щаба, явно в това населено място. Следват и други кадри от момента на подаряването на иконата, след това и кадри от сбогуването с генералите, кадри от излитане от летище, явно под контрола на руските сили, тъй като кадрите преминават и през превозни средства белязани със знака Z, показват и изтребители МиГ и руското знаме, което се вее. Следват кадри от затворено пространство явно в Луганска област, подобно на бункер, при които Путин приема отчета на други военни.

Британското разузнаване: Пригожин и Шойгу инспектират фронта

Британското разузнаване: Пригожин и Шойгу инспектират фронта

Русия разглежда офанзивата при Въгледар като ключов начин за постигане на оперативно значим пробив в линиите на Украйна