Руски държавни агенции твърдят, че Путин уж е посетил Мариупол.

Около 6 часа сутринта московско време руски държавни агенции съобщиха, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл, че "Владимир Путин е направил работно посещение в Мариупол". Тази информация обаче не е беше публикувана на уебсайта на Кремъл.

Към 10 ч. московско време все пак на сайта вече има и официална информация

Мариупол беше превзет от руските войски през май миналата година, след драматична битка за "Азовстал", промишлен комплекс, отстояван от украинските сили до последно.

Това е първото съобщение за пътуване на Путин до новоокупирани от руските военни територии на Украйна от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г.

Държавните агенции твърдят, че Путин е летял до Мариупол с хеликоптер, "след което е обиколил няколко района на града". В съобщенията се казва, че вицепремиерът Марат Хуснулин е придружавал Владимир Путин по време на пътуването и че той е "разговарял с жителите" на квартал "Невски".

Информационната агенция "Интерфакс" съобщи, че Путин също така е инспектирал крайбрежието на Мариупол, сградата на театъра и мемориалните обекти в града. Мариопул и по-специално театърът и промишления комплекс "Азовстал" станаха символни заедно с Буча за първата част от офанзивата на Русия в Украйна. Преди година, на 16 март, руската авиация нанесе удар по сградата на Мариуполския драматичен театър, в която са се скрили близо 1000 души, като около 300, включително деца, са убити. Драматични бяха снимките с големи надписи "Деца" от двете страни на театъра, които би трябвало да се виждат и руската армия и сателити.

Владимир Путин изненадва с дънки и пуловер Крим

Владимир Путин изненадва с дънки и пуловер Крим

Този път в Москва няма да има тържествени чествания за 9-годишнината от анексията

Държавните агенции съобщават също, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл, че Владимир Путин "е провел среща в командния пункт на специалната военна операция в Ростов на Дон". Твърди се, че там той е изслушал докладите на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и "редица военни командири".

Преди това Путин пристигна в Севастопол, за да отпразнува 9-та годишнина от обединението на Крим с Русия.

Около час след този доклад държавната информационна агенция "Риа Новости" публикува 30-секунден видеозапис, на който се вижда как Владимир Путин, придружен от Герасимов, влиза в една стая. Началникът на Генералния щаб пита дали е по-добре да "докладва за ситуацията" - в кабинета си или "в командния пункт"."Колко време имате?" - попита той Путин. "Толкова, колкото ви е необходимо", отговаря президентът.

След това двамата влизат в една от стаите, където ги посрещат заместник-командирът на групата руски войски в Украйна Сергей Суровикин и няколко мъже във военни униформи, а Путин ги поздравява. С това видеото приключва.

Не може да се потвърди, че видеото действително е заснето в командния пункт в Ростов на Дон.

В официалното съобщение на Кремъл оповестената от агенциите информация се потвърждава. Съобщава се, че Марат Хуснулин е докладвал на президента за напредъка на строителните и възстановителните дейности в града и района. Двамата обсъдили изграждането на нови жилищни микрорайони, социални и образователни обекти, жилищна и комунална инфраструктура и медицински заведения.

Припомняме, че последно на 6 март военния министър Сергей Шойгу бе в зоната на военните действия в Украйна. Тогава той инспектира работата на военно-строителния комплекс на Министерството на отбраната на Русия по възстановяване на инфраструктурата в Донбас", като бе и в Мариупол, превзет от руските сили в края на пролетта на 2022 г.

Шойгу разгледа руското строителство в Мариупол

Шойгу разгледа руското строителство в Мариупол

Русия градяла и най-големия водопровод, свързващ Ростовска област и ДНР