За трети пореден ден руското министерство на отбраната информира за присъствие на военния министър Сергей Шойгу в зоната на военните действия в Украйна.

Според публикацията от днес Шойгу е инспектирал работата на военно-строителния комплекс на Министерството на отбраната на Русия по възстановяване на инфраструктурата в Донбас", като е бил и в Мариупол, превзет от руските сили в края на пролетта на 2022 г.

Твърди се, че в Мариупол Шойгу е "инспектирал готовността на вече въведените в експлоатация обекти и хода на работата по обектите на сградите и съоръженията в процес на изграждане". Градът бе силно разрушен по време на боевете, а щурмът и обсадата на промишления комплекс "Азовстал" станаха лицето на пролетната офанзива на руската армия. Още миналата година Русия обеща да възстанови Мариупол - как точно не е ясно, особено при положение, че това беше един от градовете със стара европейска архитектура. 

Събарят театъра в Мариупол

Събарят театъра в Мариупол

Той се превърна в символ на жестокостта на войната в Украйна

По данни на министерството министърът на отбраната е посетил републикански спасителен център на Министерството на извънредните ситуации, многофункционален медицински център, нов квартал от 12 пететажни жилищни сгради и друг нов жилищен квартал от 6 девететажни жилищни сгради, детски градини и училище, а също и с модерен комплекс на Федералната медико-биологична агенция. Всички те били построени от военни строители.

Шойгу е бил информиран и за изграждането на най-големия водопровод, свързващ Ростовска област и ДНР, от река Дон до канала Северски Донец - Донбас, който ще снабдява с вода много населени места в региона.

Сергей Шойгу раздаде награди на фронта в Донецк

Сергей Шойгу раздаде награди на фронта в Донецк

Военното министерство разпространява снимки на Шойгу пред порутена от обстрел сграда

В събота руските военни съобщиха, че министърът е посетил "предени команден пункт" на една от войсковите групировки "Изток" в южното направление на Донецк, където му е докладвал командирът на групировката Рустам Мурадов. В неделя се появи информация за среща между Шойгу и ръководителите на другите групировки в "щаба на съвместната групировка на руските войски"

Министърът на отбраната е дал висока оценка на работата на Военния строителен комплекс и е благодарил на военните строители, които участват във възстановяването на социалната инфраструктура в Донбас.

Точните географски координати на пътуването на Шойгу не се уточняват. Вместо това руското министерство на отбраната публикува негови снимки, включително на фона на разрушени в боевете сгради. Днес снимките на Шойгу са пред новото строителство

Тази медийна активност идва в разгара на боевете за Бахмут, който руските войски не могат да превземат вече шест месеца. Според анализатори е малко вероятно руските военни да могат да продължат други настъпателни операции в следващите няколко месеца, а Русия е претърпяла огромни загуби при настъплението си към Угледар. Експертите не смятат, че опитите за настъпление в други посоки в Луганска област също биха довели до значителен успех.

ISW: Украинската защита на Бахмут остава стратегически стабилна

ISW: Украинската защита на Бахмут остава стратегически стабилна

Според Пригожин, без "Вагнер" руският фронт рухва

Снимка 609117

Източник: Министерство на отбраната на Русия