Руският президент Владимир Путин обяви, че през 2014 г. в Украйна е бил извършен държавен преврат, който довел до разделянето на страната и отцепването на Крим от нейния състав, като превратът бил организиран от САЩ и нерешително подкрепен от страните в Европа.

Това отбелязва руският държавен глава в статията си "Да си отворен въпреки миналото", публикувана днес по повод 80-годишнината от началото на Великата отечествена война, която започва с нахлуването на хитлеристка Германия в Съветския съюз на 22 юни 1941 г. 

Савченко обвини шефа на парламента на Украйна, че доставял снайпери на Майдана

Савченко обвини шефа на парламента на Украйна, че доставял снайпери на Майдана

Властите умишлено блокирали разследването

"Защо САЩ организираха преврат, а страните в Европа нерешително го подкрепиха, провокирайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от нейния състав", пита руският президент в статията, уточнява "Новости".

Като цяло, засягайки темата за ситуацията на европейския континент след края на Студената война и разширяването на НАТО, Путин посочва, че "много страни бяха изправени пред изкуствен избор - да бъдат или с колективния Запад, или с Русия".

"Всъщност това беше ултиматум", настоява той.

Байдън убеждавал Янукович да спре с насилието срещу Майдана

Байдън убеждавал Янукович да спре с насилието срещу Майдана

Разговарял с него ден преди бягството му…

Президентът на Русия отбелязва, че "с примера на украинската трагедия от 2014 г." става ясно "до какви последици доведе такава агресивна политика". "Европа активно подкрепи антиконституционния въоръжен преврат в Украйна. С това и започна всичко. Защо трябваше да се направи? Тогава действащият президент (на Украйна Виктор) Янукович вече се съгласи с всички искания на опозицията", пише Путин.

Украйна, както и Западът обаче имат коренно различно виждане за случилото се през 2014 г. След тримесечните протести на Евромайдана в Украйна в края на 2013 и началото на 2014 г., които завършиха с разстрели на протестиращи от специалните части на милицията, страхувайки се от затвор, президентът на Украйна Виктор Янукович избяга в Русия. На 24 януари 2019 г. той беше признат за виновен в държавна измяна, подпомагане и поддръжка на агресивна война, за която сега е осъден на 13 години затвор.

От друга страна референдумът в Крим през март 2014 г. се проведе "под дулата" на автоматите на неидентифицирани "зелени човечета", за които след години самият Путин призна, че са били редовни руски военнослужещи.

Путин се бои от майдан

Путин се бои от майдан

Той за първи път коментира антикорупционните протести в близо 100 руски града...