Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е предупреждавал експрезидента на Украйна Виктор Янукович срещу Майдана, предаде агенция "Униан".

Байдън е разговарял с Янукович  в Русия, разкрива самият вицепрезидент в книгата си "Обещай ми, татко", посветена на сина му Бо, починал на 46 години от рак на мозъка.

"Това беше последното ми обаждане по телефона от поредица подобни разговори в края на февруари 2014 г., когато снайперистите му убиваха десетки украински граждани и имахме достоверна информация, че той готви още по-брутални мерки." - пише Байдън.

Той споделя, че при този последен разговор е заявил на Янукович, че с властта му е свършено.

"В продължение на няколко месеца се опитвах да го убедя, че трябва да прояви сдържаност по отношение на своите граждани, но през онази нощ - три месеца след началото на протестите, му казах, че всичко е свършено. Беше време да изтегли силовите структури и той изчезна. Напомних му, че единствените му реални привърженици са неговите покровители и манипулатори от Кремъл, както и че не може да очаква руските му приятели да го спасят от тази катастрофа. Отбелязах, че Янукович е загубил доверието на украинския народ и че историята ще го накаже жестоко, ако продължи да убива хора. Униженията Янукович избяга от Украйна на следващия ден." - разказва бившият американски вицепрезидент.

Русия се отрече от версията, че Янукович е искал руски войски в Украйна

Русия се отрече от версията, че Янукович е искал руски войски в Украйна

Молба до Путин за интервенция...

Припомняме, наскоро адвокатите на Янукович се опитаха да докажат в съда, че той не е изпращал писмо до Путин с молба да изпрати руски войски в Украйна.