Руският президент Владимир Путин е съобщил на новоизбрания си южнокорейски колега Муун Джей-ин, че е готов да играе "конструктивна роля" при разрешаването на ядрената заплаха със Северна Корея, съобщава президентският офис на Южна Корея, цитиран от Ройтерс.

Путин прави този коментар, след като Муун заявява, че най-важната задача на сътрудничеството между двете страни е да се засили стратегическото двустранно общуване, за да се намери решение, което да ограничи ядрената заплаха на Северна Корея.

"Надяваме се Русия да играе конструктивна роля, за да може Северна Корея да спре с ядрените си провокации и да поеме по пътя пътя на ядрено разоръжаване", е казал Муун на Путин в 20-минутен разговор.

Северна Корея с тежки критики към Китай

Северна Корея с тежки критики към Китай

Предупреди с неуточнени "тежки последствия"

"Аз също се стремя да намеря начин за бързо започване на разговори между Северна и Южна Корея, както и шестстранните преговори", съобщава Муун във връзка с разговори, насочени към премахване на ядрената оръжия в Северна Корея, между САЩ, Китай, Япония, Русия и двете Кореи.

Разговорите бяха прекратени през 2008 г., след като Северна Корея изстреля ракета. Муун е либерал, който се застъпва за по-помирителен подход към Северна Корея в сравнение с неговия консервативен предшественик.

Муун също така изразява надежда, че двете страни ще могат да си сътрудничат в развитието на Източна Азия, включително и за газопровод за от Сибир до Южна Корея. Путин заявява, че е готов да помогне във всички теми, които обсъждат и двамата лидери, са си разменилио покани за държавни посещения.

Двамата лидери заявяват, че очакват да се срещнат на срещата на върха на Групата на 20-те в Германия през юли.

По-рано през деня, Муун разговаря с британския премиер Тереза ​​Май и германския канцлер Ангела Меркел. Обърнал се е и към двамата за сътрудничество в ограничаването на ядрената програма на Северна Корея, което и двамата са обещали.