Северна Корея отправи редки преки критики към Китай, изтъквайки, че неговите "безразсъдни забележки" за ядрената програма на Северна Корея изпитват нейното търпение и биха могли да предизвикат неуточнени "тежки" последствия, съобщава "Асошиейтед прес".

Китай, който е най-големият търговски партньор на Северна Корея и неин главен благодетел, спря вноса на севернокорейски въглища в съответствие със санкциите на ООН и призова традиционния си съюзник да прекрати ядрените и ракетните си дейности на фона на натиска на САЩ да използва лостовете си за влияние за разрешаването на ядрената безизходица.

Коментарът на севернокорейските власти, разпространен от държавната официална агенция на КНДР, се казва, че "всекидневно се чуват поредица от абсурдни и безразсъдни забележки от Китай, само за да внесе още повече напрежение в настоящото лошо положение".

В статията се цитират коментари от китайски държавни медии, в които се прехвърляла вината за влошаването на двустранните отношения върху Северна Корея и направили "неубедителни извинения за основни действия за подчиняване на САЩ".

"Китай повече не трябва да опитва да изпитва границите на търпението на КНДР", се подчертава в коментара на Пхенян, като се допълва: "Китай трябва да обмисли по-добре тежките последствия, предизвикани от безразсъдното му действие по събарянето на стълба на отношенията между КНДР и Китай."

Междувременно Китайските държавни медии напоследък отправят редовни и тежки критики към действията на Северна Корея.