Европа налага все нови и нови санкции на пазара на петрол и газ по абсолютно политически причини и под натиска на американския си господар, заяви руският президент Владимир Путин на среща за развитието на петролната индустрия, предава ТАСС.

"Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американския си господар, европейските страни налагат все нови и нови санкции на пазарите на петрол и газ", каза Путин.

Според него "всичко това води до инфлация", а на Запад "вместо да признаят грешките си, търсят виновните на друго място".

Дмитрий Медведев вещае купони за храна в Европа

Дмитрий Медведев вещае купони за храна в Европа

Според него така "призракът на комунизма е проникнал в Европа"

Според него политиците на Запад спекулират с естествените опасения на хората за климата, омаловажавайки значението на конвенционалната енергия, каза президентът.

"Всъщност така наречената политическа класа на Запад започна да спекулира с абсолютно естествената загриженост на много хора на планетата по проблемите с климата", посочи той, Ясно е, че по вътрешнополитически причини те започнаха да надценяват възможностите на алтернативната енергия и да подценяват значението на традиционната енергия, включително всички нейни области, включително въглеводородите..

Путин обърна внимание на факта, че за Русия, с най-богатите си запаси от въглеводороди, тази индустрия, както и горивно-енергийният комплекс като цяло, е бил и остава един от водещите компоненти на националната икономика, играе значителна роля в осигуряване на вътрешния пазар и реализиране на експортен потенциал.

Той засегна и събитията в Украйна, като заяви:

Всичко, което се случва днес около Украйна, е свързано с политиката на Запада, каза президентът. "Всичко, което се случва днес, включително, за наше голямо съжаление, около Украйна, е свързано с недомислената политика на така наречения колективен Запад", каза той.

Според Путин тези страни "в продължение на десетилетия игнорираха абсолютно легитимните опасения на Русия в областта на гарантирането на нейната сигурност и по всякакъв начин насърчаваха националистически, неофашистки елементи в ръководството на Киев, пренебрежително се отнасяха към проблемите, които се развиваха в югоизточната част на Украйна и всъщност в продължение на осем години допринесоха за продължаването на военните действия, започнати през 2014 година.

Лично Путин ръководи руската инвазия в Украйна

Лично Путин ръководи руската инвазия в Украйна

Разкрития за хода на бойните действия