Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев прогнозира, след въвеждането на норми за потребление на енергия в Европа, появата на купони за храна. Така той коментира в своя канал в "Телеграм" съобщения в медиите, че от страните, снабдени с газ от различни източници, може да се изисква да го споделят с тези, които не искат да плащат на Русия рубли за синьото гориво, предава ТАСС.

"Дебелите европейци, снабдени с газ от различни източници, ще бъдат принудени да го споделят с бедните, но горди, които не искат да плащат на Русия рубли за нашето гориво. Браво, достойни наследници на двамата Карловци - Маркс и Каутски. Въвеждайки норми за енергопотребление, купоните не са далеч", пише Медведев.

Коментирайки съобщения в медиите, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на РФ също отбеляза, че "призракът на комунизма най-накрая отново проникна в Европа (имайки предвид купоните за храна-бел.ред.)".

Испанският вестник El Pais пише, че Европейската комисия (ЕК) планира да одобри план на 18 май в случай на евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ. Според изданието Брюксел предупреждава, че в случай на извънредна ситуация от мерките ще бъдат засегнати почти всички партньори от ЕС, тъй като тези, които разполагат с други източници на доставки, като Испания, ще трябва да споделят газа си със страни, засегнати от прекъсването на доставките. Европейските власти също ще изискват енергийно нормиране, което ще започне с промишления сектор, така че компаниите в по-малко засегнатите страни да нямат конкурентно предимство пред тези в по-засегнатите държави.

Медведев приветства Европа в новия свят, където ще плаща по 2000 евро за куб.м газ

Медведев приветства Европа в новия свят, където ще плаща по 2000 евро за куб.м газ

След като Германия обяви, че спира сертифицирането на "Северен поток 2"