Руският президент Владимир Путин изрази в четвъртък своите съболезнования за смъртта на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, като каза в телеграма до Нанси Кисинджър, че той е бил "мъдър и прагматичен държавник", предава "Ройтерс".

"Името на Хенри Кисинджър е неразривно свързано с прагматичната външнополитическа линия, която навремето направи възможно постигането на разведряване на международното напрежение и постигането на най-важните съветско-американски споразумения, които допринесоха за укрепването на световната сигурност", каза Путин. 

"Имах възможността лично да общувам с този дълбок, необикновен човек много пъти и несъмнено ще запазя най-добрия спомен за него."

Кисинджър, който почина в сряда на 100-годишна възраст, продължи диалога между Съединените щати и Съветския съюз през 70-те години, който доведе до първите големи договори за контрол на ядрените оръжия между двете суперсили от Студената война.

Пет десетилетия по-късно войната в Украйна повиши напрежението между Москва и Вашингтон до най-острата им точка след кубинската ракетна криза от 1962 г. и Кремъл описа сегашното състояние на отношенията като "под нулата".

FPRI: Ядрена стабилност и ескалация в Европа

FPRI: Ядрена стабилност и ескалация в Европа

Държави без ядрени оръжия в Европа, трябва да участват в ядрени учения на НАТО и в планирането с ядрени оръжия