Руският президент Владимир Путин и бразилският му колега Луис Инасио Лула да Силва обсъдиха по време на телефонен разговор ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт и обмениха мнения по украинските въпроси. Това съобщава "Интерфакс", като цитира изявление на пресслужбата на Кремъл от понеделник.

"Беше подробно обсъдена рязко влошената ситуация в зоната на палестинско-израелския конфликт. Беше изразена сериозна загриженост относно нарастващия брой цивилни жертви, фундаменталното значение на ранното прекратяване на огъня, евакуацията на чужди граждани от ивицата Газа и осигуряването на безпрепятствено Беше подчертан достъпът до анклава за хуманитарна помощ", се казва в изявлението.

Той също така отбелязва, че "като се има предвид бразилското председателство този месец, Съветът за сигурност на ООН прегледа по същество различни аспекти на съвместната работа с оглед предприемането на спешни и ефективни мерки чрез ООН за деескалация на кризата и истински напредък в мирния процес на общоприета международна правна основа, осигуряваща създаването на независима палестинска държава, съжителстваща в мир и сигурност с Израел".

"По време на размяната на мнения по украинските въпроси Владимир Путин очерта фундаментални оценки на деструктивната линия на киевския режим и неговите западни покровители и потвърди отвореността на Русия за диалог - при условие че киевските власти изпълнят познатите руски условия и вземат предвид новите реалности ", съобщават от пресслужбата.

Бразилският президент "на свой ред се изказа в полза на намирането на начини за разрешаване на конфликта чрез политически и дипломатически средства".

Двете страни изразиха желание да продължат тясното си сътрудничество в рамките на БРИКС, където Русия и Бразилия председателстват съответно през следващата година, както и да развиват взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в различни области, се казва в съобщението.

Беше договорено контактите да продължат.

Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициатива на бразилската страна.

Русия гневна на Запада за неприетата й резолюция за Израел без името "Хамас"

Русия гневна на Запада за неприетата й резолюция за Израел без името "Хамас"

СС на ООН разгледа две резолюции - на Русия и на Бразилия

Припомняме, че по-рано през октомври Русия се разгневи на Запада за неприетата ѝ резолюция за Израел без името "Хамас".

Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни, като не прие проекторезолюцията на Руската федерация за Близкия изток. Това заяви постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя. 

Решението беше подкрепено от петима членове на съвета. Четирима, включително САЩ и Великобритания, гласуваха против, шестима се въздържаха, допълва "Интерфакс".

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува съперничещи проекторезолюции за Израел и Газа. Проектите бяха внесени от Русия и Бразилия.

Руският проект призова за хуманитарно прекратяване на огъня, докато бразилският проект призовава за хуманитарни паузи, за да се позволи достъп на помощ. И двата проекта осъждат насилието и враждебните действия срещу цивилни и всички терористични актове и призовават за освобождаване на заложниците.

Бразилският проект осъди палестинската групировка "Хамас" за атаките срещу Израел, докато руският проект не посочва името на "Хамас". Без да назовава Израел, бразилският текст също така призовава за отмяна на израелската заповед цивилните и служителите на ООН в северната част на Ивицата Газа да бъдат преместени в южната част на Газа.

Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете, за да бъде приета, и без вето на някоя от петте постоянни членки на Съвета, Великобритания, Китай, Франция, Русия или Съединените щати.