Руският президент Владимир Путин обяви пред чеченския лидер Рамзан Кадиров, че най-красивата джамия в света се намира в Санкт Петербург, съобщи агенция ТАСС.

Малко преди това Рамзан Кадиров обясняваше на руския си колега как наскоро откритата джамия в чеченския град Шали, наречена "Гордостта на мюсюлманите", е не само най-красивата в света, но и най-голямата в Европа.

После, чувайки мнението на руския президент за най-красивия мюсюлмански молитвен дом в Петербург, Кадиров отстъпи, казвайки, че "с държавен глава не се спори".

Кадиров предлага да кръстят новата руска крилата ракета - "Палмира"

Кадиров предлага да кръстят новата руска крилата ракета - "Палмира"

По-рано Путин предложи пред Федералното събрание, руснаците да изберат име за новите стратегически оръжия

След това Кадиров благодари на Путин за подкрепата за изграждането на джамията, както от свое име, така и от името на десетки мюсюлмански учени, мюфтии.

"Те ме помолиха да ви предам тяхната голяма признателност за това, което правите в подкрепа на ислямския свят" - подчерта Кадиров.

Припомняме, че джамията на името на пророка Мохамед "Гордостта на мюсюлманите" бе открита официално на 23 август. Тя е разположена на територия с площ над пет хектара, недалеч от архитектурния комплекс "Шали-Сити", на 30 км от Грозни. От четирите й страни се извисяват минарета с височина 63 метра, куполът на джамията е висок 43 метра.

Молитвеният храм е построен със средства от фонда на името на първия президент на Чеченската република Ахмад-Хаджи Кадиров. Сградата хармонично се вписва в архитектурата на града. Облицована е със снежнобял мрамор, специално докаран от гръцкия остров Тасос. Материалът се отличава със специфична светлоотразителна способност, осигуряваща поносима температура и при много големи горещини.

Чечения единствена в света победила тероризма, обяви Кадиров

Чечения единствена в света победила тероризма, обяви Кадиров

Лидерът на кавказката руска република

Джамията в Санкт Петербург е строена в периода 1910 г. - 1913 г. Неин архитект е Николай Василиев, като средствата за строежа са предоставени от емира на Бухара Сеид-Абдул-Ахад-хан. За модел Василиев ползва гробницата на Тамерлан, като го приспособява към условията в Петербург - удължава купола и прави специални реконструкции на покрива - причината е, че традиционният за джамията покрив при санктпетербургските зими не би могъл да издържи на натиска на снежната шапка. В същото време флоралните орнаменти на двете фасади и минаретата повтарят най-добрите образци на бухарската архитектурна школа, макар и да са правени изцяло в Санкт Петербург.

Джамията е тържествено открита по време на честването на 300-годишнината на династията Романови. От 1940 г. до 1956 г. джамията служи за склад за лекарства, но след това отново е върната на вярващите мюсюлмани. Тя е триетажна - на първия етаж се молят мъжете, на втория - жените, а на третия има медресе.

Немюсюлманите могат да разгледат джамията само по време на специално организирани туристически обиколки.