Напрежението в отношенията между Русия и САЩ и отговора на НАТО на предложенията на Москва за гаранции за сигурност. Това обсъдиха основно в телефонен разговор днес президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко. Това се казва в изявление на пресслужбата на Кремъл в събота, цитирано от ТАСС.

Кремъл обещава да изтегли войските си от Беларус след ученията

Кремъл обещава да изтегли войските си от Беларус след ученията

Не се посочват срокове…

Според изявлението, страните са обсъдили реакцията на САЩ и НАТО на предложенията на Москва за дългосрочни международни правни гаранции за сигурност за Русия.

Путин и Лукашенко са засегнали и някои въпроси, свързани с двустранното сътрудничество. Те са се съгласили да продължат да поддържат личен контакт, добавя още пресслужбата на Кремъл.

По-рано в събота Путин проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон и се очаква да проведе разговор с президента на САЩ Джо Байдън по-късно през деня.

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Легитимира искания на Москва за нова архитектура за сигурност, основана на руската концепция, на фона на военни заплахи

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на споразумения относно гаранциите за сигурност, които Москва очаква да получи от Вашингтон и НАТО.

Двете споразумения - едното със САЩ, а другото с водения от Запада блок - по-специално задължават НАТО да спре разширяването си на изток, да откаже плановете си за предоставяне на членство на Украйна, и предвиждат ограничения за разполагането на сериозни нападателни оръжия, включително ядрени. Съединените щати и НАТО предадоха на Москва своите писмени отговори на предложенията за сигурност на Русия на 26 януари 2022 г.

Вашингтон поиска от Москва да не оповестява публично документите, но държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обявиха своите основни намерение. Според изявленията им, Западът отказа да даде на Русия отстъпките, които смята за решаващи, но очерта области за по-нататъшни преговори.

Телефонна дипломация: Блинкън говори с Путин и Тръс

Телефонна дипломация: Блинкън говори с Путин и Тръс

Днес с Путин говорят и Байдън и Макрон