По време на приема в рамките на срещата си с беларуския лидер Александър Лукашенко в Санкт Петербург в неделя, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че контраофанзивата на Украйна се е "провалила", предава "Ройтерс".

Лидерът на Беларус, Лукашенко, коментира: "Няма контранастъпление." В отговор, Путин каза: "Съществува, но се провали."

Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива миналия месец, но досега е постигнала само малки печалби срещу добре окопаните руски сили, които контролират повече от една шеста от нейната територия след почти 17 месеца война.

Американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза във вторник украинската кампания "далеч не е провал", но ще бъде дълга, тежка и кървава .

Канал в Telegram, свързан с Лукашенко, цитира думите му с шеговит тон, че бойци от руската наемна група "Вагнер", които сега обучават армията на Беларус , са искали да преминат през границата с членката на НАТО Полша.

"Може би не трябваше да го казвам, но ще го кажа. Вагнеровците започнаха да ни напрягат: "Искаме да отидем на Запад. Нека." Казвам, защо Ви е да ходите на Запад? "Ами да отидем на екскурзия във Варшава, в Жешув", каза Лукашенко на среща с руския президент Владимир Путин.

"Държа ги в центъра, както се договорихме, Беларус не би искал да ги премести там, защото настроенията им са лоши. И трябва да отдадем дължимото, те знаят какво се случва около съюзната държава. Е, точно така, малко", каза той.

Полша премества допълнителни войски към границата с Беларус в отговор на пристигането на силите на Вагнер, които се преместиха там след краткотраен бунт в Русия миналия месец.

Лукашенко готви Беларус за военно положение, лети до Москва

Лукашенко готви Беларус за военно положение, лети до Москва

Ключова визита