Путин и Тръмп имат съгласие да продължат съвместните си усилия за борбата с ДАЕШ (Ислямската държава), потвърждават своя ангажимент към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия и призоват всички страни в сирийския конфликт да вземат активно участие в политическия процес в Женева, съобщава "Ройтерс".

На срещата на високо равнище в Азия и Тихоокеанския регион във Виетнам, Москва и Вашингтон се съгласиха, че няма военно решение за сирийския конфликт, според текста на съвместната декларация, публикувана на уебсайта на Кремъл.

Снимка 323080

Източник: EPA/БГНЕС

Президентът на САЩ коментира, че едно споразумение с руския президент Владимир Путин за Сирия би спасило много животи. "Ние се съгласихме много бързо", коментира Тръмп пред репортери на борда на "Еър форс уан", на път за курортния град Дананг до столицата на Виетнам Ханой. "Това ще спаси огромен брой човешки животи", допълва той.

"Говорихме по време на кръглата маса. Изглежда, че имаме много добри чувства един към друг и добри отношения, като се има предвид, че не се познаваме добре", допълва Тръмп с уточнението, че той и Путин са имали два или три много кратки разговора.

Тръмп изтъква повторното становище на Путин, че не се е намесвал в миналогодишните президентски избори в САЩ и добавя, че отношенията с Русия са важни.

"Всъщност би било чудесно нещо ... защото наистина може да ни помогне в Северна Корея. Имаме голям проблем със Северна Корея и Китай ни помага", коментира Тръмп. "Ако и Русия ни помогне в допълнение към Китай, този проблем ще изчезне много по-бързо".

Снимка 323081

Източник: EPA/БГНЕС

Руският президент от своя страна коментира, че е провел нормален диалог с лидера на САЩ и описва Тръмп като цивилизован, образован човек с когото лесно може да се разбереш.

На брифинг за репортери в края на срещата, Путин допълва, че все още има нужда от по-нататъшни контакти между САЩ и Русия, както на ниво държавни глави, така и на техни представители, за да обсъдят въпроси, включително свързани със сигурността и икономическото развитие.

На пресконференция на срещата на високо равнище в Азия и Тихоокеанския регион във Виетнам, Путин коментира, че ограничаването на руските медии е атака срещу свободата на словото и допълва, че ответни действия на Русия ще бъдат пропорционални и реципрочни.

"Искам да насоча вниманието ви към факта, че няма - и няма как и да има - потвърждение, че руските медии са се намесили в предизборните кампании", коментира Путин.

Руският парламент предупреди в петък, че някои американски и чуждестранни медии могат да бъдат обявени за "чуждестранни агенти" и са длъжни редовно да декларират подробности за финансирането, финансите и персонала си.

Тръмп и Путин си стиснаха ръцете във Виетнам

Тръмп и Путин си стиснаха ръцете във Виетнам

Поговориха накратко