Кремъл иска да види Европейския съюз на различни скорости, което е разбираемо, тъй като в Кремъл не обичат да си имат работа с многостранни организации, в които Русия не членува, а именно такива са ЕС и НАТО. Това коментира руският журналист Константин Егерт пред БНР.

"Ако има някакъв процес на отслабване на евроинтеграционните структури, то това, може би, радва Москва, но според мен тази радост е преждевременна и безпочвена. Независимо от по-големия акцент върху самостоятелността и суверенитета, нито една страна от ЕС не мечтае да стане кой знае какъв партньор на Русия или да отмени санкциите срещу Кремъл. От една страна, правителството на Путин харесва подобни тенденции, но ми се струва, че те не носят практически ползи на руския режим", изтъкна Егерт.

Кремъл се опитва да разширява сферата си на влияние в Централна и Източна Европа, добави журналистът, според когото сме свидетели на активно взаимодействие на руските власти с различни радикални партии в ЕС.

Кремъл инструктирал БСП как да печели избори

Кремъл инструктирал БСП как да печели избори

Документът е свързан с руснаците и той включва препоръки

"Виждаме какво става в Сърбия, в Черна гора, какво внимание отделиха в Москва на избора на българския президент. Разклащането на проевропейските и трансатлантическите сили, особено в страните от Централна и Източна Европа, е цел на Кремъл. Определен успех ще бъде постигнат, всъщност вече е постигнат - виждаме, че има проруски сили, които са за отмяна на санкциите, за по-твърдо отношение към Украйна. Струва ми се обаче, че не трябва да абсолютизираме това влияние", отбеляза още Константин Егерт.