Руският президент Владимир Путин обяви, че американският му колега Доналд Тръмп е направил историческа стъпка, когато премина през демаркационната линия на Корейския полуостров и се срещна с държавния ръководител на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщават руските медии.

По думите на Путин ситуацията на Корейския полуостров отдавна е "в клинч".

"В тази връзка отбелязвам, че веднага след като САЩ решиха да проведат директен разговор с КНДР, при това без предварителни формалности и условности, отказвайки се от обичайната, понякога много груба, стигаща до обиди, реторика, веднага се появи надежда за мирно уреждане", коментира руският държавен глава по време на пленарно заседание на дискусионния клуб "Валдай".

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР
Обновена

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР

Тръмп и Ким се срещнаха на междукорейската граница

Той отбелязал, че по въпроса за Корейския полуостров все още има много нерешени проблеми, много дълъг път да се извърви, "но все пак има движение в правилната посока".

Според Путин трябва да се отдаде дължимото на Тръмп заради смелостта му и способността му да предприема необикновени стъпки, тъй като в продължение на много десетилетия президентите на САЩ игнорираха Северна Корея.

"Господин Тръмп успя да направи историческа стъпка, да преодолее демаркационната линия на неразбирането и отчуждението, да се срещне с Ким Чен-ун и да започне преговорен процес", подчерта руският президент.

По-рано Путин заяви, че няма алтернатива на дипломатическото уреждане на ситуацията на Корейския полуостров.