Руският президент Владимир Путин, говорейки на разширено заседание на колегията на Федералната служба за сигурност (ФСБ) във вторник, каза, че руските специални служби трябва да използват опита, натрупан по време на войната в Украйна, за "укрепване на сигурността на страната и защита на правата и свободите на руските граждани", цитира думите му Руската служба на Би Би Си и ТАСС.

Федералната служба за сигурност трябва да се противопостави на опитите за активиране на "цялата тази измет" в Русия, която използва сепаратизма, национализма и ксенофобията като оръжие, каза руският президент Владимир Путин във вторник на заседание на съвета на специалните служби.

Държавният глава отбеляза участието на ФСБ във войната в Украйна, свърза увеличаването на броя на терористичните престъпления с действията на Киев и Запада и призова да се "постави бариера пред диверсионните групи" на Руско-украинската граница.

Путин призова да се засили "линията на контраразузнаването", контролът върху изпълнението на държавната отбранителна поръчка и осигуряването на войските, както и да се идентифицират онези, които "използват интернет и социалните мрежи за пропаганда и идеология на тероризма и екстремизма".

"Разбира се, необходимо е да се идентифицират и спрат незаконните дейности на тези, които се опитват да разцепят и отслабят нашето общество, които използват сепаратизма, национализма, неонацизма и ксенофобията като оръжие. Това също винаги е било прилагано към нашата страна, и сега, разбира се, зачестяват опитите да се активизира цялата тази измет на нашата земя", каза Путин.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация трябва да държи руско-украинската граница под специален контрол, да постави там преграда за диверсионните групи.

"Руско-украинският участък от държавната граница трябва да бъде под специален контрол на граничната служба на ФСБ. Сега там е дислоцирана група, която включва подразделения на граничните служби, авиацията на ФСБ и въоръжените сили на Националната гвардия. "Задачата е да поставим преграда на пътя на диверсионните групи, да пресечем опитите за контрабанда на територията на Русия на оръжия и боеприпаси", каза държавният глава.

Путин също поиска да се подобри системата за пропускане на бежанци през руско-украинската граница. "Системата за пропускане на бежанци през границата, както и на военни колони, военна техника, хуманитарни и строителни товари, трябва да бъде по-ясно очертана", каза държавният глава.

Президентът на Русия също така заяви необходимостта от "развиване на регионалните сегменти на общодържавната система за противодействие на тероризма, включително в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област", ​​както и от активизиране на работата на ФСБ в тези региони.

В неделя Путин вече заяви, че според него Западът се опитва да "разкъса Русия на части" и руският народ може да не оцелее. Според него колективният Запад можел да приеме само Русия на части.

Руският държавен глава подчертава, че "тези планове са разписани на хартия".

В интервюто си Владимир Путин заявява отново, че единствената цел на Запада е да ликвидира Русия в сегашния й вид. Говори и за "планове, разписани на хартия", без обаче да посочва конкретни държави или разузнавания, които имат такива планове. Противопоставянето е в стил неконкретизирани и известни на всички посочени с местоимения "те" срещу "ние", руснаците.

Неконкретизираната заплаха за Русия, по думите на Путин идва от: "Но всичко това е там, всичко е записано, всичко е записано на хартия. Е, сега, когато опитите им да прекроят света изключително за себе си след разпадането на Съветския съюз доведоха до тази ситуация" и затова: "Ние сме принудени да реагираме на това", казва Путин.

Според Путин Западът може да приеме страната в т.нар. "семейството на цивилизованите нации" само на парче. "И тогава, (след като разкъсат Русия), може би ще ни приемат в така нареченото семейство на цивилизованите народи, но само поотделно, всяка част поотделно. С каква цел? За да разбутат тези части и да ги поставят под свой контрол.".

Путин: Използваме сила, за да спрем войната, която Западът започна
Обновена

Путин: Използваме сила, за да спрем войната, която Западът започна

Русия е била наясно, че предстои удар по Крим и Севастопол