Президентът на Беларус Александър Лукашенко не се появи на публично място и на Деня на националното знаме, герб и химн. Това съобщиха няколко беларуски и международни издания и блогове.

На уебсайта на президента беше публикувано поздравително послание от името на Лукашенко, но то беше прочетено от министър-председателя Роман Головченко на празничната церемония, припомня руската редакция на Би Би Си.

Както отбелязва вестник "Спектър", през последните две години Лукашенко е говорил лично на това тържество. По-рано празникът се наричаше "Ден на държавния герб и държавното знаме", но на 12 април към названието беше добавено и химнът.

За последен път президентът на Беларус се появи публично на 9 май на Парада на победата в Москва.

Тогава журналистите забелязаха, че нещо не е наред с Александър Лукашенко. Той изглеждаше изтощен, не можеше да измине 300 метра пеша през Червения площад, наложи се да използва електрическа количка.

На ръката си имаше превръзка, такава, каквато се слага след интравенозна терапия. Лукашенко не остана на официалния обяд с Владимир Путин и другите гостуващи президенти.

Вечерта той отлетя за Минск и противно на традицията не присъства на церемонията по случай 9 май. Вместо Лукашенко от негово име, реч произнесе министърът на отбраната Виктор Хренин.

Лукашенко настоява за гаранции за сигурността пред Шойгу

Лукашенко настоява за гаранции за сигурността пред Шойгу

Президентът припомня, че е договорено да се преразгледат всички договори и споразумения

Константин Затулин, първи заместник-ръководител на комисията на Думата по въпросите на ОНД, потвърди пред "Подем", че Лукашенко е болен, но не каза от какво точно е болен.

"Там няма нищо толкова свръхестествено, това не е Сovid. Просто човекът е болен. Въпреки факта, че човекът е болен, той смята за свой дълг да дойде в Москва, а след това вечерта на същия ден провежда мероприятия в Минск. Вероятно има нужда от известна почивка, това е всичко", каза той.

Парадът на Червения площад 2023 - какво не видяхме и какво не чухме

Парадът на Червения площад 2023 - какво не видяхме и какво не чухме

Най-скромният през последните години