Руският президент Владимир Путин отправи сериозно предупреждение към управляващата "Единна Русия".

На партиен форум той призова нейните членове активно да работят за решаването на проблемите на хората.

Стегнете се и работете за хората, тормозете чиновниците! Това беше основното послание в речта на руския лидер.

Путин призова "Единна Русия" да поеме отговорностите си и да започне кампания по притискане на местните власти, за да си върне силните изборни резултати.

Пред две хиляди делегати, сред които губернатори, депутати, сенатори и премиера Дмитрий Медведев Путин ясно заяви, че няма да търпи излагането на проблемите по време на пряката линия с президента.

Путин отбеляза, че да настрои и поддържа толкова високо темпо, партията трябва поне да се промени, да бъде изключително отворена и достъпна, включително за младите хора.

"Партията трябва да докаже, че е ефективен социален асансьор за онези хора, които искат да служат на родината си. "Единна Русия" трябва да бъде партия на лидерите, които са обединени не по служба, а не по своя позиция или статус", добави Путин.

Лидерът е този, който дава пример. "Нашата цел е да осигурим пробив в развитието на Русия. Това историческо предизвикателство засяга всички: вас, политическата система и цялото общество", каза руският президент.

"Статутът на управляващата партия, партията на властта, не е да управлява, а да слуша, да служи на хората. Смисълът на такава услуга е бъдещето на нашите граждани, на нашите деца, които вече са се родили и тепърва ще се раждат в руски семейства," припомни Путин.

Президентът отбеляза, че външният вид и репутацията на "Единна Русия" трябва да се определят от хора с вътрешна позиция и морални насоки, а не от опортюнисти, които без повод ще предадат страната.

"Единна Русия" никога не се е бояла от отговорността и трудните решения, необходими на страната.

"Единна Русия" и техните поддръжници "нямат морално право да правят нещо, да заблуждават, да се крият зад празни думи, популизъм или да прикриват провала и некомпетентността си", призова Путин.

Той не пропусна да призове "Единна Русия" да "тормози и разтърсва" чиновниците за решаване на проблеми в регионите.