Руският президент Владимир Путин разкритикува зеленото движение в Европа, че се възползва от страховете на хората относно изменението на климата, като същевременно постави под въпрос ангажимента на Германия за постепенно премахване на въглищата, цитира думите му Ройтерс.

Дълго демонизирани от партията на Зелените в Германия, която ръководи някои от висшите министерства в правителството, въглищата трябваше да бъдат премахнати до 2030 г., но конфликтът на Русия с Украйна и ограничаването на износа на газ върнаха въглищата в употреба.

В същото време руските доставки на петрол и газ за Европа намаляха на фона на тежките политически последици от конфликта.

"Много представители на тази част от европейския политически спектър (на зелените) се възползват от страховете на хората и подклаждат страховете им за събитията, които могат да се случат в света поради изменението на климата", каза Путин пред репортера на Кремълската телевизия Павел Зарубин в сряда вечерта, споменавайки германския външен министър Аналена Бербок.

"И след това, капитализирайки тези страхове, които самите те подклаждат, следват собствена политическа линия, която е далеч от това, с което са дошли на власт. Това се случва сега в Германия", добави той.

"Например производството на въглища се увеличи, то беше по-голямо, отколкото в Русия в енергийния микс. Беше по-голямо, а сега стана още по-голямо. Е, къде е тази "зелена" програма?"

Самият Путин е известен със скептицизма си относно зелената енергия. През 2019 г. той каза, че вятърните турбини са вредни за птиците и червеите. Русия рекламира природния газ като благоприятен за климата.

Въпреки че електрическата система в Германия, най-голямата икономика в Европа, прави преход към по-чиста енергия, въглищата й помогнаха да избегне енергийния недостиг на фона на рязкото падане на руските доставки на природен газ и въглища.

През 2021 г. Русия е осигурила 53% от вноса на въглища в Германия. Между януари и октомври 2023 г. Русия представлява 2% от всички обеми на внесени въглища от Германия.

Като цяло германският внос на черни въглища през цялата 2023 г. може да е намалял с 26,3% на годишна база до около 33,0 милиона тона, според предварителните данни.

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

Програмата на Европа за климата навлиза в трудна политическа фаза, тъй като започва да засяга чувствителни сектори