Руският президент Владимир Путин отправи остри критики към САЩ по време на пресконференция след срещата на високо равнище на БРИКС в Индия.

По думите му, американската страна нарушава международните норми, но Русия не иска конфронтация.

Той коментира предупреждението на американския вицепрезидент Джо Байдън, че Вашингтон ще отговори на руските кибератаки срещу американски политически структури, като обвини американската в нарушаване на нормите на международното общуване.

По думите му, за първи път на такова високо равнище САЩ заявяват, че се занимават и "в известна степен заплашват", което "разбира се не отговаря на нормите на международното общуване", като добави, че от американската страна може да се очаква всичко.

"На какво толкова ново е казал? Нима не знаем, че Съединените щати Следят и подслушват всички?" - атакува Путин.

Той добави, че Москва няма намерение да влияе върху президентската надпревара в САЩ.

"Искам да успокоя всички, включително американските ни приятели и партньори - нямаме намерения да влияем на хода на избирателната кампания в САЩ. И отговорът е много прост - не знаем какво ще стане след президентските избори в СЯЩ." - коментира Путин, цитиран от Би Би Си.

По думите му, Москва е отворена за сътрудничество с всеки американски президент.

"Когато преминат тези (предизборни дебати, този сложен период от вътрешнополитическия живот на САЩ, ще има шанс да възстановим отношенията между Русия и САЩ." - допълни Путин.

През миналата седмица американското министерство на вътрешната сигурност и националното разузнаване на САЩ излязоха със съвместно изявление, в което официално обвиниха руските власти, че стоят зад кибератаките срещу американски политически структури. Беше уточнено, че похитените от руските хакери данни се публикуват на сайтовете DCLeaks и WikiLeaks - там се появиха извадки от мейли на американски политици, включително на кандидата на демократите за Белия дом Хилари Клинтън. Американски експерти сочат връзката между киберататките и атаките на WikiLeaks срещу кампанията на Клинтън.