Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия през XXI век трябва да запази и укрепи своя статут на една от водещите морски сили.

Той е настоял за това по време на съвещание с ръководния състав на руското военно министерство и главното командване на руския военноморски флот, съобщават руските медии.

Руският държавен глава е отбелязал, че руският военноморски флот оставал "най-важният, ако не и ключов" компонент за осигуряване на националната отбрана и сигурност.

Путин наблюдава военни учения в Черно море на борда на ракетен крайцер

Путин наблюдава военни учения в Черно море на борда на ракетен крайцер

Участвали са над 30 кораба, подводница и повече от 40 самолета

"През XXI в. трябва да поддържаме и укрепваме статута на страната ни като една от водещите морски сили", подчертал Путин.

Руският президент е добавил, че Русия щяла да продължи да гарантира, че флотът ѝ е модерен и оборудван с последната дума на техниката.

По-рано днес Путин наблюдава военни учения в Черно море на борда на ракетен крайцер.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Североатлантическият алианс смята Черно море за стратегически регион за себе си.

НАТО възнамерява да увеличи присъствието си в Черно море, отбеляза Столтенберг.

През 2019 г. военни кораби на НАТО са навлизали в Черно море 30 пъти, като 15 от тях са акостираха в украинското пристанище Одеса.