Руският президент Владимир Путин заяви, че не е предупредил китайския президент Си Дзинпин за плановете за започване на специална военна операция в Украйна.

"Не", каза Путин в кулоарите на дискусионния клуб "Валдай", когато водещият го попита дали Путин е предупредил Си Дзинпин за плановете за започване на специална военна операция в Украйна.

Водещият попита дали Си Дзинпин е изразил някакви оплаквания в това отношение. Путин каза: "Китайският лидер не е от хората, които изразяват недоволство от каквото и да било. Той е самодостатъчен глобален лидер."

Путин: Западът играе опасна игра и периодът на доминацията му приключва

Путин: Западът играе опасна игра и периодът на доминацията му приключва

А Москва, "никога не е казвала нищо проактивно за използване на ядрени оръжия"

Путин подчерта, че Китай "отлично вижда какво означава за Русия желанието на Запада да изтласка инфраструктурата на блока на НАТО към нашите граници, оценява обективно тази ситуация, както и това, което се случва в Донбас през последните осем години, може да оцени последиците и причините за държавния преврат в Украйна през 2014 г."

Същевременно руският президент отбеляза, че Китайската народна република и китайското ръководство подкрепят прагматични и балансирани решения на кризата в Украйна по мирен път. "И ние уважаваме тази позиция", каза Путин.