Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има агресивен характер заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"САЩ неотдавна изложиха своята отбранителна стратегия. На дипломатически език, ако може да се каже, тя има настъпателен характер, а ако преминем на военен език, то безусловно - агресивен", заяви руският държавен глава в изявление на разширено заседание на колегията на Военното министерство на Русия.

Пред руските военни той постави задача: "Длъжни сме да отчитаме това в практическата си дейност".

"Да назоваваме нещата с техните имена: засягат се събития в Европа, става дума за настъпателна инфраструктура, която се създава, при това става дума за нарушение от страна на САЩ на Договора за ликвидиране на ракетите от среден и близък обсег от 1987 г., за съжаление", констатира Путин.

Той даде пример с Румъния и Полша. "В Румъния вече са дислоцирани, а в Полша се разгръщат американски универсални пускови установки на системи за противоракетна отбрана", уточни президентът. По думите му, "формално те са предназначени да прихващат ракети, но те са универсални установки".

"Те могат да се променят и за пуск на съществуващите крилати ракети от морското базиране с радиус на действие 2500 км. В този случай те престават да бъдат ракети с морско базиране, могат да бъдат преместени на сушата. Това означава, че пусковите установки за противоракетен удар могат да станат установки за крилати ракети от среден обхват", констатира Путин.

Путин също заяви, че САЩ нарушават Договора за ракети със среден и малък обсег. По думите му, Вашингтон води към прекратяване на договора, търсейки нарушения от страна на Москва.

"Ракетните мишени на САЩ за тестове на противоракетната отбрана по своите характеристики са идентични с балистичните ракети от среден и малък обсег. Те са вече налични и се използват. Тяхното производство в САЩ може да свидетелства за разработка на технологии, забранени по Договора за ракети със среден и малък обсег", заяви държавният глава на Русия.

Той отбеляза, че "Пентагонът за 2018 г. отделя средства за създаване на мобилни ракетни системи наземно базиране с далекобойност до 5500 км".

Руският лидер е уверен, че: "САЩ в действителност водят към разрушаване на Договора за ликвидиране на ракетите от среден и малък обсег".

Русия обяви контраудар срещу САЩ заради разширените им санкции

Русия обяви контраудар срещу САЩ заради разширените им санкции

След като вчера САЩ удариха и Рамзан Кадиров

"По всяко време търсят някакво нарушение от наша страна, а сами последователно ги извършват", заяви Путин. Президентът напомни, че САЩ действат по аналогичен образ - "през цялото време последователно и настойчиво се занимават с напускане на Договора за противоракетна отбрана, което в края на крайщата направиха едностранно".

"Разбира се, това сериозно снижава нивото на сигурност в Европа и в света като цяло", уверен е руският държавен глава.

Американският противоракетен щит не бил срещу Русия, твърди помощник държавен секретар на САЩ

Американският противоракетен щит не бил срещу Русия, твърди помощник държавен секретар на САЩ

САЩ и Русия прилагали коректно новия договор за намаляване на стратегическите оръжия

Путин заяви, че Русия има суверенно право да реагира адекватно на заплахата от агресивно развитие на военната инфраструктура, в частност - на САЩ в Европа.

"Русия има суверенно право и всички възможности за това адекватно и своевременно да реагира на подобна заплаха", заяви държавният глава. Ако е необходимо, моля да подготвите своевременно и да направите информирани предложения за коригиране на документите за военно планиране и за повишаване нивото на отбранителната способност на страната", заяви Путин.

Руският президент поиска внимателно да се изследва промяната в баланса на силите в света, особено на границата на Руската федерация, в конфликтните региони, в Европа с отчитане на американската противоракетна система.

Полша и Чехия обсъждат американския противоракетен щит

Полша и Чехия обсъждат американския противоракетен щит

Доналд Туск ще се срещне с чешкия президент Вацлав Клаус

"Най-внимателно да се наблюдават промените в баланса на властта и военно-политическата ситуация в света, предимно близо до руските граници, както и в стратегическите региони, важни за нашата сигурност, включително Близкия изток, Корейския полуостров, където потенциалът на конфликта остава висок. Разбира се - в Европа, където инфраструктурата на НАТО и САЩ се увеличава ускорено ", каза държавният глава на Русия.

По мнението на руския лидер, "ситуацията около Сирия, в цялата военно-политическа обстановка в света потвърждава правилността, своевременността на нашите решения по укрепване на армията и флота, по направленията на необходимите ресурси на активно военно строителство".

"Особен акцент трябва да бъде направен на снабдяването на войските с високоточни оръжия за въздушно, наземно и морско базиране, безпилотни ударни комплекси, а така също и средства за индивидуална екипировка на военнослужещите, най-новите системи на разузнаване, връзка и радиоелектронна борба", заяви Путин.

Държавният глава поиска обезпечаване на тези планове в първите месеци на следващата година. "Ще ги държим под постоянен контрол", заяви той.