Руският президент Владимир Путин няма да бъде поканен на погребението на кралица Елизабет II заради инвазията на Кремъл в Украйна. Това съобщи високопоставен източник от правителството на Обединеното кралство пред CNN.

Пълният списък на поканени все още не е завършен, но от него са изключени официални лица от три държави: Русия, Беларус и Мианмар.

Припомняме, че още на следващия ден след смъртта на кралица Елизабет II, един от основните въпроси, които вълнуваше руските журналисти беше ще отиде ли Владимир Путин на погребението. Отговорите на въпроси обаче бяха отклонявани от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Великобритания обяви национален траур за кралица Елизабет II

Великобритания обяви национален траур за кралица Елизабет II

Той ще продължи до края на деня на държавното погребение

В случая с Русия и Беларус причина за изключването е войната, която Путин води в Украйна и която Беларус подкрепя. При Мианмар причината е отношението към народа рохингите.

Дворецът изпраща покани за държавни погребения по съвет на правителството, след като членовете на гражданските и дипломатическите служби са обмислили политическите последици от поканата на определени лидери.

Протоколът на двореца изисква да не се разкриват поканените на семейни събития, затова и няма коментар по информацията със списъка с гостите.

Обикновено всяка държава, с която Обединеното кралство поддържа нормални дипломатически отношения, би била поканена на държавно погребение.

Обикновено държавите са представени от своя политически лидер, държавен глава, висш член на правителството или от посланика си в Обединеното кралство.

Почина Елизабет II

Почина Елизабет II

Новият крал официално ще бъде известен като крал Чарлз III

Втори източник от правителството на Обединеното кралство заяви пред CNN, че на погребението се очаква да присъстват до 500 чуждестранни високопоставени гости.