Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е в състояние да замени украинското зърно и безплатно.

"Искам да ви уверя, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както търговско, така и безплатно, особено след като, както съобщи министърът, тази година отново очакваме рекордна реколта", каза Путин на среща с членове на правителството.

Той цитира показатели за производството на зърно в Украйна през изминалата година.

"През изминалата селскостопанска година Украйна е произвела около 55 милиона тона зърно, износът възлиза на 47 милиона тона, от които пшеница - 17 милиона тона. А Русия е събрала 156 милиона тона зърно миналата година и е изнесла 60 милиона тона, от които 48 милиона тона бяха пшеница", каза Путин.

Президентът подчерта, че делът на Русия в световния пазар на пшеница е 20%, а делът на Украйна е под 5 процента.

"Тези цифри говорят сами за себе си. Русия е тази, която има колосален принос за глобалната продоволствена сигурност и твърденията, че само украинското зърно храни гладните по света, са спекулации и лъжи", каза Путин.

В същото време президентът отбеляза, че Западът възпрепятства не само "зърнената сделка", но и безвъзмездното предаване на зърно и торове от Русия на най-бедните страни.

"На практика те не направиха нищо, за да осигурят нормалното функциониране на сделката, но нашите така наречени партньори на Запад не пожалиха усилия да я провалят. Те направиха всичко, за да я провалят. Тази сделка, в кавички, което беше публично представено на Запад като проява на тяхната грижа и полза за най-бедните страни в света, всъщност беше използвано за обогатяване на големи американски и европейски бизнеси, които изнасяха и препродаваха зърно от Украйна", каза Путин.

Русия заплаши корабите, които се отправят към Украйна

Русия заплаши корабите, които се отправят към Украйна

Страните под флага на такива кораби ще бъдат считани за въвлечени в "украинския конфликт" на страната на Киев

Припомняме, че руското министерство на отбраната заплаши корабите, които се отправят към украински пристанища.

От полунощ московско време на 20 юли всички плавателни съдове, които плават във водите на Черно море към украински пристанища, ще бъдат считани за потенциални превозвачи на военни товари, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Няколко морски района в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаването, се казва в съобщение на Министерството на отбраната, публикувано в канала му в Телеграм, а после и в държавната ТАСС.

Руското МО също така предупреди, че "страните под флага на такива кораби" ще бъдат считани за въвлечени в "украинския конфликт" на страната на Киев.

"Съответните информационни предупреждения за оттегляне на гаранциите за безопасност на моряците са издадени в съответствие с установената процедура", заявяват от руското министерство на отбраната.

Русия готова безплатно да даде зърно на нуждаещите се страни

Русия готова безплатно да даде зърно на нуждаещите се страни

Песков предупреждава за рисковете, ако зърнените коридори бъдат подновени без Русия

Тази седмица Русия обяви, че се оттегля от сделката за доставка на зърно, а през последните две нощи Русия нанася удари по пристанището в Одеса.

Украйна призова страните, участващи в износа на нейното зърно, да продължат превоза, а украинският президент Володимир Зеленски заяви, че продължава разговорите с турския си колега Реджеп Ердоган.

Украинските власти съобщиха, че ракетните удари от тази нощ са унищожили 60 000 тона зърно и са повредили складови съоръжения в Одеса. Украинският министър на земеделието Микола Солский заяви, че значителна част от експортната инфраструктура е излязла от строя.