Русия все още е готова да замени безплатно доставките на украинско зърно за нуждаещите се страни след оттеглянето от сделката за износ на зърно по коридори през Черно море.

Това заявява днес отново говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Абсолютно", е краткият отговор на Песков на въпрос на ТАСС дали позицията на Москва за готовността ѝ да подкрепи нуждаещите се страни и да замени безвъзмездно доставките на украинско зърно остава в сила. "Разбира се, Русия запазва позицията си по това", подчерта Песков.

"За наше общо съжаление става дума за доста малки количества, тъй като най-бедните страни в Африка получиха най-малко от сделката за зърно", коментира още Песков.

На този етап президентът на Русия Владимир Путин не планира контакт и с турския си колега Реджеп Ердоган, заяви още Песков. Такъв контакт не е планиран в графика на президента.

Едновременно с това Песков предупреждава за рисковете, ако зърнената сделка бъде продължена без участието на Русия, като намеква, че коридорите минават през зоните на бойните действия и въпреки че не са тайна за никого,Песков заявява, че те може да се използват от Киев като бойни цели.

Според говорителя на Кремъл този въпрос "се нуждае от коментар" от страна на руските военни, тъй като става дума за зона, която е в непосредствена близост до зоната на военните действия. "И без съответните гаранции за сигурност там възникват определени рискове. Затова, ако нещо ще се официализира без участието на Русия, тези рискове трябва да бъдат взети предвид. Тук не можем да кажем колко и кои държави са готови да поемат тези рискове", каза Песков.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че е изпратил на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган официални послания с предложение за продължаване на споразумението за зърното или негов аналог в тристранен формат без участието на Русия.

Песков също така уверява, че Русия оценява изключително положително усилията на генералния секретар на ООН Антонию Гутериш за продължаване на т.нар. зърнена сделка за износ на товари през Черно море, като позицията му е представена като "опит да убеди европейските страни да изпълнят условията по сделката".

Русия официално напусна зърнената сделка
Обновена

Русия официално напусна зърнената сделка

Решението не било свързано с атаката срещу Кримския мост

Кремъл определя и позицията на Европа като безсъвестна. "В този случай позицията на европейските държави вероятно трябва да се определи като безсъвестна", заяви в отговор на думите на Антъни Блинкън, Песков.

"Русия изпълни задълженията си и няколко пъти удължаваше тази сделка, въпреки че условията на тези споразумения по отношение на Русия не бяха реализирани", заявява още Дмитрий Песков.

Доставките на зърно ще бъдат тема и на предстоящия в края на юли месец форум Русия - Африка, който ще се състои в Санкт Петербург. Ние се намираме в контакт с нашите африкански партньори, уверява говорителят на Кремъл, анонсирайки, че вече участието си във форума са потвърдили 49 делегации от африкански страни. Те ще бъдат представени на най-високо равнище - държавни глави и правителство.

Пшеницата рязко поскъпна след края на зърнената сделка

Пшеницата рязко поскъпна след края на зърнената сделка

Контрактите, търгувани на Чикагската фондова борса, достигнаха 6,81 долара за бушел

Припомняме, че сделката за износ на украинско зърно през Черно море, сключена с посредничеството на ООН и Турция, беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължаване предвиждаше изтичането ѝ на 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че условията за ново удължаване на зърнената сделка не са изпълнени и вчера официално уведоми за излизането си от договорките.

Москва отдавна се оплаква, че остават пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени преки санкции от Запада, и постави поредица от искания, които според нея не са били изпълнени.