Лазерното оръжие ще определя бойния потенциал на руската армия за целия XXI век. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание по военни въпроси, съобщават руските медии.

"Навременното изпълнение на проекти за разработване на лазерни оръжия е изключително важно", изтъкнал руският държавен глава.

Русия се хвали: Ракетата "Кинжал" може да потапя самолетоносачи

Русия се хвали: Ракетата "Кинжал" може да потапя самолетоносачи

Както и разрушители, крайцери и всякакви кораби

Путин също така предложил да се разгледа възможността за провеждане на практически изпитания на лазерния комплекс "Пересвет" и свръхзвуковия авиационно-ракетен комплекс "Кинжал".

Тази седмица руският държавен ръководител проведе серия от съвещания по военни въпроси и направи редица посещения в предприятия от военната промишленост. По-конкретно той е посети Казанския авиационен завод, където е инспектирал модернизираните самолети Ту-95, Ту-160 и Ту-22, както и хеликоптера Ми-38Т и отделно - самолет Ту-214. Освен това Путин посети Ахтубинск в Астраханска област, където неговият самолет е бил ескортиран от шест изтребителя от пето поколение Су-57.

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Способен е да разстройва "дронове, ракети и самолети"

След посещението в Ахтубинск Путин обяви планове за закупуване на 76 изтребителя Су-57 вместо на 16 бройки без да се увеличава цената. Кремъл обясни, че при осигуряване на финансиране за закупуването на тази техника са "възможни и допустими" вътрешни преразпределения на средствата в рамките на вече одобрения бюджет на руското военно министерство.