Руският президент Владимир Путин подписа указа, с който окончателно се приема закона за осигуряване на провеждането на антитерористични и други операции в чужбина от руските въоръжени сили, други войски и агенции.

Документът беше публикуван на официалния портал за правна информация в четвъртък. Законопроектът дойде от правителството и бе подписано лично от премиера Мишустин и именно заради това приемането му не се подлагаше на съмнение.

За да се гарантира дейността извън Русия, кабинетът вече ще може да взема решения за въвеждане на специални икономически мерки. Законът оправомощава руското правителство да взема решенията за въвеждане на специални икономически мерки. Законът също така позволява на поръчителите, когато това е държавата - Министерството на отбраната, Министерството на извънредните ситуации, Федералната служба за охрана, ФСО и ФСБ - да увеличават или намаляват обема на стоките и услугите по техните договори.

Руският парламент прие на първо четене мерки за икономиката на военни обороти

Руският парламент прие на първо четене мерки за икономиката на военни обороти

Действията са провокирани от необходимостта да се подкрепи руската армия, когато е поставена под натиск

Юридическите лица, независимо от техния организационно-правен статут и форма на собственост, в случай на въвеждане на специални мерки нямат право да отказват сключването на споразумения или държавни договори "за доставка на стоки, извършване на строителни работи и предоставяне на услуги с цел подпомагане на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи в антитерористични и други операции извън територията на Руската федерация".

Освен това при въвеждане на мерките може да се въвежда извънредно работно време, включително и работа нощем, в почивните и неработни дни, както и предоставянето на платен годишен отпуск. В тази връзка президентът Путин подписа и обвързан закон за изменение на Кодекса на труда на Руската федерация. 

Законодателството предвижда и мерки на правителството по "разпръскване на материални активи от държавния резерв, временна демобилизация на мобилизационните мощности и съоръжения" и др.

Мишустин: Русия е изправена пред най-трудната ситуация от три десетилетия

Мишустин: Русия е изправена пред най-трудната ситуация от три десетилетия

Чуждите опити да се изолира Русия от световната икономика ще се провалят