Руските законодатели одобриха за първи път два законопроекта, които ще упълномощят правителството да задължи предприятията да доставят военни стоки и техните служители да работят извънредно, за да подкрепят инвазията на Русия в Украйна, информира агенция Ройтерс.

Вицепремиерът Юрий Борисов заяви пред парламента, че действията са продиктувани от необходимостта да се подкрепи армията в момент, когато икономиката на Русия беше под "колосален санкционен натиск" от Запада, повече от четири месеца след това, което той нарича специална военна операция в Украйна.

"Натоварването върху отбранителната индустрия се увеличи значително. За да се гарантират доставките на оръжие и боеприпаси, е необходимо да се оптимизира работата на военно-промишления комплекс и предприятията, които са част от кооперационните вериги", каза той.

Един от законопроектите, одобрен на първо четене от Държавната дума, долната камара на парламента, гласи, че държавата може да налага "специални икономически мерки" по време на военни операции, като изисква фирмите да доставят стоки и услуги на военните по искане на руското правителство.

В обяснителна бележка, приложена към законопроекта, се казва, че военните се нуждаят от нови материали и ремонт на оръжия, за да продължат своята кампания в Украйна.

"Необходимостта от бързо изпълнение на тези изисквания, особено в контекста на санкциите срещу Русия и руски юридически лица, ще изисква от нас временно да съсредоточим усилията си върху определени сектори на икономиката и да организираме доставката на ресурси чрез държавни поръчки за отбрана, ", се казва в бележката.

Вторият законопроект, също приет на първо четене, предвижда промени в кодекса на труда, които дават право на правителството да регулира работното време и да определя почивни дни в дадени фирми.

Това означава, че правителството може да принуди служителите на предприятията, доставящи стоки на военните, да работят през нощта, през уикендите и празниците и без годишен отпуск.

И двата законопроекта бяха внесени в Държавната дума от руското правителство. Те все още трябва да преминат второ и трето четене, да бъдат прегледани от горната камара на парламента и да бъдат подписани от президента Владимир Путин, за да станат закон.

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Нито едно предприятие няма право да отказва