Руският президент Владимир Путин е премахнал ограниченията за наемането на турски работници и върху турските фирми, работещи в Русия, обявиха от Кремъл, като това става съгласно споразумението за възстановяване и подобряване на отношенията между двете страни, които се обтегнаха до краен предел след свалянето на руския боен самолет на сирийско-турската граница през ноември 2015 г.

Путин също така частично възстановява взаимното споразумение за движението на гражданите на двете страни, което беше блокирано, след като турците свалиха руския самолет, добавят от Кремъл.

Руският държавен глава се съгласи да отмени някои от ограниченията, след като се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в началото на май.

Русия все още запазва забраната върху вноса на турски домати, като това става на фона на турското предложение за отмяна на забраната извън периода, в който в Русия има реколта от домати.

В отговор Анкара наложи високи вносни мита върху руската пшеница в средата на март, но възобнови покупките след срещата между двамата президенти на 3 май в Сочи.