Няма да има прием в Кремъл по случай Деня на Русия, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков. "Не, не е планиран прием", каза той, без да уточни причината, предаде ТАСС.

Вместо това Владимир Путин ще връчи държавни награди в Кремъл на 12 юни, съобщи по-рано неговият съветник Владимир Толстой.

Последният прием по случай Деня на Русия се проведе през 2019 г., като на събитието присъстваха 1500 души, сред които членове на правителството, представители на Съвета на федерацията и Държавната дума, както и дейци на културата, науката и изкуството, ръководители на дипломатически мисии и други.

Путин писа задоволителен 3 на ПВО на Москва

Путин писа задоволителен 3 на ПВО на Москва

Кремъл взема мерки

През последните три години обаче не е провеждан прием. През 2020-2021 г. заради пандемията от коронавирус, последвана от войната в Украйна.

Приемът в Кремъл беше отменен и по повод Деня на победата на 9 май. На него Путин се срещаше с ветерани.

Отново дронове в небето над Русия

Отново дронове в небето над Русия

Атакувана е енергийна инфраструктура в Смоленска област

От май насам Москва е подложена на набези с безпилотни самолети. През нощта на 3-ти два дрона се опитаха да атакуват Кремъл, като повредиха покрива на Сенатския дворец. Пресслужбата заяви, че оценява действията като "планирана терористична акция и покушение срещу президента".

След това кметът на Москва забрани управлението на каквито и да било дронове в града, а хора с хвърчила и балони с всякакъв размер не бяха допуснати до парада по случай Деня на победата. Освен това от държавните медии бяха премахнати репортажите за репетициите на събитието. Беше отменено и представянето на Безсмъртния полк.

На 30 май беше извършена нова, по-мащабна атака с дронове, насочена към резиденцията на Путин и именията на неговото обкръжение в Рублевка. Руското министерство на отбраната съобщи за осем безпилотни самолета, а телеграфните канали и медиите - за няколко десетки.

Много е вероятно по време на нападението Путин да е бил в Ново Огарево, заяви пред Moscow Times близък до него източник. Според него президентът е бил вдигнат рано сутринта от службата за сигурност заради въздушната заплаха. Неговият прессекретар Дмитрий Песков също заяви, че държавният глава е бил принуден да се събуди по-рано от обикновено.

Ден по-късно Путин призна, че все още не спи добре. "Не спя много, по шест или седем часа. Днес обаче съм спал много по-малко, както се случва", каза той на среща с многодетни семейства. По-рано той поиска усъвършенстване на системата за противовъздушна отбрана на Москва, като отбеляза, че системата се нуждае от "уплътняване".

ISW: Слабото руско ПВО не може да защити Путин и богатите руснаци

ISW: Слабото руско ПВО не може да защити Путин и богатите руснаци

Ескалация на войната в Украйна

Русия обвини Украйна, че се е опитала да убие руския президент Владимир Путин в атаката. По-късно Кремъл каза, че Съединените щати стоят зад атаката с дрон, мнение, което Вашингтон отхвърли като нелепо.  Украйна и до този момент отрича съпричастност, включително и заради безсмислието на атаката, тъй като нямали цели в Москва.