Системата за противовъздушна отбрана е действала задоволително срещу нападението с дронове срещу Москва, но има какво да се подобри, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Интерфакс".

"Системата за противовъздушна отбрана на Москва е работила безпроблемно, задоволително", заяви Путин в отговор на въпрос на Светлана Чупшева, генерален директор на Агенцията за социални инициативи.

Руският лидер коментира сутрешната атака на БЛА срещу столицата и региона по време на посещение в творческото пространство "Зотов".

"Със същите проблеми се сблъскахме и на летището Хмеймим в Сирия. Площта на нашата авиобаза "Хмеймим" и Москва, огромен европейски мегаполис, просто не могат да се сравняват", каза президентът.

"Ясно е какво трябва да се направи, за да се уплътни противовъздушната отбрана в столицата. Ние ще го направим", подчерта Путин.

Той е убеден, че Киев е атакувал жилищни сгради в Москва и Московска област в отговор на руския удар по един от центровете за вземане на решения - щаба на украинското военно разузнаване.

"Вече говорихме за възможността за удари по центрове за вземане на решения. Разбира се, щабът на военното разузнаване, който беше ударен преди два или три дни, също попада в тази категория", каза той.

Путин заяви: "В отговор киевският режим демонстративно избра друг начин да се опита да сплаши Русия, да сплаши руските граждани и да нанесе удари по жилищни сгради."

"Това, разбира се, е ясен признак за терористична дейност", добави той.

Той каза още, че Киев провокира руската страна да действа по огледален начин.

"Обезпокоен съм от опитите за провокиране на ответна реакция от страна на Русия. Очевидно това е изчислено на: да ни провокират към огледални действия. Ще видим какво да правим по този въпрос", намекна Путин.

Киев не пое отговорност нито за първата, нито за втората атака с дрон срещу Москва.

В Москва започнаха да инсталират допълнителни системи за противовъздушна отбрана още през януари. Тогава провоенни блогъри прогнозираха, че може да има атаки с дронове срещу руската столица.