Ракетни системи, предназначени за прехващане на самолети и пристигащи ракети, изглежда са разположени на покрива на няколко отбранителни и административни сгради в центъра на Москва, което е сигнал, че Кремъл се подготвя за потенциална, макар и малко вероятна, атака срещу руската столица.

Това съобщи в. "Гардиън".

Снимки, публикувани в социалните медии в четвъртък, показват, че ракетна система "Панцир" е поставена на покрива на осеметажна сграда, използвана от руското министерство на отбраната край река Москва.

ПВО комплексът "Панцир - 1" охранява Новосибирск

ПВО комплексът "Панцир - 1" охранява Новосибирск

Той е част от обновяването на отбраната на Русия

На друго видео се вижда как системата за противовъздушна отбрана е качена на покрива на образователна сграда в московския квартал "Таганка", на 1,5 мили югоизточно от Кремъл.

Системите с малък и среден обсег на действие се използват за защита срещу самолети, хеликоптери и крилати ракети. Руските военни заявиха, че те могат да се използват и срещу по-малки цели, като например военни и търговски безпилотни летателни апарати, които станаха повсеместни на бойното поле, откакто Владимир Путин започна широкомащабната си инвазия през февруари.

Снимки на ракетните системи в Москва се появиха ден преди западните представители на отбраната да се срещнат във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, за да договорят нов пакет военна помощ за Украйна, който може да включва предоставяне на тежки танкове.

САЩ вече обещаха близо 2 млрд. долара допълнителна военна помощ за Украйна, включително система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", предназначена да защитава украинските градове от руски ракети.

Но руски официални лица отправиха предупреждения преди срещата, опитвайки се да разубедят страните от НАТО да предоставят по-модерни оръжия, твърдейки, че те могат да предизвикат ядрен конфликт.

"Поражението на ядрена сила в конвенционална война може да провокира началото на ядрена война", написа Дмитрий Медведев, бившият президент, който се превърна във водещ ястреб като заместник-председател на руския съвет за сигурност.

Руски военни представители не потвърдиха веднага инсталирането на ракетните системи. Няколко руски медии обаче също съобщиха за разполагането на ракетни системи с голям обсег С-400 в Москва през последните седмици. Системите S-400 и Pantsir-S1 често се използват в тандем.

Русия разположи зенитни  комплекси „Панцир” в Арктика

Русия разположи зенитни комплекси „Панцир” в Арктика

Москва планира да дислоцира и изтребители, за да увеличи военното си присъствие

Ракетните системи се появиха в резултат на руската бомбардировъчна кампания, която използва ракети и безпилотни самолети, за да атакува украински градове и инфраструктура, което доведе до десетки жертви в цялата страна. Миналата седмица руска противокорабна балистична ракета Х-22 удари жилищен блок в украинския град Днипро, при което загинаха 45 души.