Президентът на Русия Владимир Путин заплашил лично да атакува бившия британски премиер Борис Джонсън с ракетна атака точно преди да нареди на руските сили да влязат в Украйна. Това твърди експремиерът, цитиран от АФП.

Очевидната заплаха дошла в телефонен разговор точно преди началото на войната 24 февруари, според нов документален филм на BBC, който ще бъде излъчен в понеделник.

Джонсън и други западни лидери бързаха за Киев, за да покажат подкрепа за Украйна и да се опитат да възпрат руска атака.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", цитира Джонсън думите на Путин.

Джонсън се очерта като един от най-страстните западни поддръжници на украинския президент Володимир Зеленски.

Борис Джонсън дразни Сунак с посещение в Киев

Борис Джонсън дразни Сунак с посещение в Киев

Бившият премиер има статут на герой в Украйна

Но преди войната той твърди, че се е мъчил да убеди Путин, че няма непосредствена перспектива Украйна да се присъедини към НАТО, като същевременно го предупреждава, че всяка инвазия ще означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

Относно ракетната заплаха Джонсън добави: "Мисля, че от много спокойния тон, който възприемаше, изглеждаше, че той просто се подиграваше с опитите ми да го накарам да преговаря."

Документалният филм на BBC очертава нарастващото разделение между руския лидер и Запада в годините преди нахлуването в Украйна.

Освен това Зеленски разсъждава върху осуетените си амбиции да се присъедини към НАТО преди атаката на Русия.

В Украйна искат да дадат гражданство на Борис Джонсън

В Украйна искат да дадат гражданство на Борис Джонсън

Той пък връчи на украинския президент наградата "Сър Уинстън Чърчил"