Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за налагането на ответни санкции за цензура срещу руските медии.

Както следва от документа, сега чуждестранните социални мрежи и ИТ платформи, включително гиганти като Twitter, Facebook и YouTube, ги грози наказание за ограничаване на достъпа до информация за расова, национална и политическа принадлежност. Законът предвижда възможност за блокиране, забавяне на трафика и административни глоби.

Русия ще блокира Facebook, Twitter и YouTube със закон

Русия ще блокира Facebook, Twitter и YouTube със закон

Руски депутати внесоха специален законопроект по въпроса

Главният прокурор, съгласувано с Министерството на външните работи на Русия, ще може да определя на собственика на информационния ресурс статуса на дискриминиращ руските медии, а това ще бъде последвано от санкции. Ако ресурсът реши да се откаже от цензурата, той трябва да информира руския надзорен орган на комуникациите "Роскомнадзор" за това и тогава главният прокурор, отново съгласувано с външното министерство, ще отмени решението за мерките.

Глобата за нарушителите ще бъде от няколко хиляди до 3 млн. рубли (около 41 000 долара).

В същото време по-рано един от авторите на закона, председателят на комисията по информационна политика към Държавната дума (долната камара на руския парламент) Александър Хинщайн отбеляза, че блокирането и забавянето на трафика може да се използва заедно с глоби, тъй като "едното не отменя другото", а блокирането на отделни страници или ресурси ще зависи изцяло от възможностите на самата платформа.

Русия привика представители на медии "чуждестранни агенти"

Русия привика представители на медии "чуждестранни агенти"

Ще ги глобява с до 500 000 рубли