Депутати в руския парламент са внесли законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на правителството да ограничи интернет достъпа на американски социални мрежи, съобщава "Ройтерс".

Авторите на законопроекта, повечето от които са от управляващата партия "Единна Русия", заявиха, че са получавали жалби от местни медии като "Россия сегодня", РИА "Новости" и "Крим 24" за това, че са им блокирани профилите или етикетирани от "Туитър", "Фейсбук" и YouTube.

"Туитър" започна да етикетира акаунтите на няколко руски медии с описанието "свързани с държавата медии", заедно с тези на техни високопоставени служители и някои ключови руски официални лица през август, ход, заклеймен от Русия по това време.

"Неотложността в приемането на законопроекта се дължи на многобройни случаи на неоправдано ограничаване на достъпа на руски граждани до информация в руските медии от определени интернет ресурси, включително регистрирани извън Русия", се казва в бележка, приложена към проектозакона.

За да влезе в сила, законопроектът първо трябва да бъде одобрен от депутатите в Държавната дума (долната камара на руския парламент), преди да бъде одобрен в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) и подписан от президента Владимир Путин.

Според законопроекта главният прокурор на Русия и външното министерство ще определят кои интернет ресурси ограничават достъпа до "социално важна информация въз основа на националност, език или във връзка с въвеждането на санкции срещу Русия или нейните граждани".

Руският надзорен орган на комуникационния сектор "Роскомнадзор" тогава ще има правомощието да ги блокира изцяло или частично, се казва в законопроекта.

Русия отдавна се опитва да придобие по-голям контрол върху използването на интернет на своя територия. Федералната служба за сигурност (ФСБ) нареди на някои от големите интернет компании в страната да ѝ предоставят непрекъснат достъп до своите системи, съобщи през февруари The Bell.

LinkedIn на Microsoft е блокиран в Русия, след като съдът постанови, че е нарушил правилото за съхранение на данни, прието през 2015 г., което изисква всички данни за руски граждани да се съхраняват в страната.