Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руското военно разузнаване се отличава с "висок професионализъм" и "уникални способности за провеждане на спецоперации". Той предложи да бъде възстановено старото му наименование ГРУ - Главно разузнавателно управление, в реч по случай неговата 100-годишнина, предадоха информационните агенции.

В международен контекст абревиатурата ГРУ стана често употребявана след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, и още няколко британски граждани в Солсбъри, както и след официалните обвинения към руските спецслужби за кибератаки срещу Организацията за забрана на химическите оръжия, Световната антидопингова агенция, разследващия екип по казуса със сваления малайзийски боинг над Донбас, напомня Би Би Си.
Русия отрича да има вина по което и да е от отправените обвинения.

Тази линия на поведение беше продължена и след провала на двамата отровители на Скрипал, чиято самоличност беше разкрита - Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

През 2010 г. ГРУ беше преименувано на Главно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

По думите на руския държавен глава, възможностите на управлението трябва да бъдат развивани и подобрявани.

Путин, който е бивш служител на разузнаването, често предприема подобни публични изяви в подкрепа на руските шпиони, напомня агенция "Ройтерс".

ГРУ има 118 години предистория по времето на царска Русия. Вженното разузнаване е създадено през 1810 г. по инициатива на тогавашния военен министър Барклай де Толи.

На 5 ноември 1918 г. Лев Троцки утвърждава със секретна заповед структурата, в която е включена военната агентура. С цел конспирация през първите две години от съществуването си тя се нарича Регистрационно управление.

По времето на Съветския съюз, за разлика от КГБ, самото съществуване на ГУР е тайна.

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Драстично нарушение на международното право…