На Главния военноморски парад в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин обяви, че през 2020 г. в състава на руските военноморски сили ще бъдат приети 40 нови кораба, а акцентът ще бъде поставен върху оборудването с уникални хиперзвукови ударни комплекси, съобщава ТАСС.

"Тази година четиридесет кораба и плавателни съдове от различни класове ще бъдат приети в състава на флота (...) Уникалните преимущества и увеличаване на бойните възможности на флота ще бъдат постигнати чрез масовото внедряване на модерни цифрови технологии, нямащи аналози в света хиперзвукови ударни комплекси, безпилотни подводни апарати, за сметка на най-ефективните средства за отбрана", изтъкна руският държавен глава.

Северният флот на Русия получава хиперзвуково оръжие

Северният флот на Русия получава хиперзвуково оръжие

Щели да постъпят над 180 единици въоръжение и военна техника

Путин каза още, че "преди няколко дни в три водещи корабостроителници на Русия започна строителството на още шест нови кораба". В същото време той подчертал, че ВМС на Русия включва кораби, оборудвани с високоточно оръжие, стратегически подводни крайцери и многоцелеви подводници, както и най-новите самолети и други летатални апарати, уникални оръжия и специална техника. По думите му нивото на оборудване на руския флот постоянно растяло.

Путин отбеляза, че руският военен флот изпълнявал достойно най-сложните задачи, като безупречно служел на отечеството. "Военни кораби, плаващи под знамето на легендарния Андреевски флаг, целият личен състав на военноморския флот изпълнява достойно най-сложните задачи", каза той.

Обръщайки се към моряците, ветераните и всички руснаци, руският президент напомнил, че ВМС "охранява суверенитета на родната страна повече от три века, твърдо защитавайки нейните интереси".

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Лети със скорост по-висока с над 10 пъти от тази на звука

"Днес ние почитаме защитниците на морските граници на Отечеството, смелите герои на дългите походи, всички, които са свързали живота си с надводните и подводните сили, с морската авиация, безстрашните морски пехотинци, които служат в крайбрежните отбранителни сили, гарантират бойната готовност на военноморските части и, разбира се, тези, които проектират и строят новата морска техника", добави Путин, като поздрави всички за "празника на доблестния, обвит от неугасваща слава руски военен флот".

По думите му подобно безупречно служене на хората и на родното отечество "отразява уникалната морска душа на всеки моряк и офицер".

Путин каза, че се гордее с военните победи на велики сънародници и с такива постижения като откриването на Антарктида от руски моряци.

Той припомнил, че през 2020 г. се отбелязват две столетия от това глобално значимо събитие. Президентът също отдаде почит на паметта и уважението на героите от Великата Отечествена война и на всички поколения военноморски командири, моряци, корабостроители и пионери.

"Благодарение на тяхната непоколебимост, талант и преданост към Родината Русия завинаги е придобила славата на велика морска сила", отбеляза руският държавен глава и добави, че тази историческа приемственост била неразривна.