Руският президент Владимир Путин похвали Виетнам за "балансирания" му подход към войната в Украйна и очерта напредъка в областите на плащанията, енергетиката и търговията в статия, публикувана в сряда в вестника на Виетнамската комунистическа партия. В статията, публикувана в "Nhan Dan" по повод държавното посещение на Путин във Виетнам, той похвали комунистическия режим в азиатската страна за подкрепата му за "прагматичен начин за решаване на кризата в Украйна", цитира думите му Ройтерс.

Виетнам, който официално води неутрална външна политика в отношенията си с големите световни сили, се въздържа от осъждане на руската атака срещу Украйна, позиция, която западните държави смятат за твърде близка до Кремъл.

Путин се очаква да пристигне в Ханой през нощта и да се срещне с виетнамските лидери в четвъртък, след пътуване до Северна Корея. Руският лидер, който прави първото си посещение във Виетнам от 2017 г., когато присъства на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), заяви, че Русия и Виетнам също споделят "подобни оценки на ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион".

Виетнамците очакват с нетърпение своя "идол" и "приятел" Путин

Виетнамците очакват с нетърпение своя "идол" и "приятел" Путин

Русия и Виетнам споделят от десетилетия една и съща комунистическа идеология и поддържат много близки отношения

Виетнамската позиция по отношение на Южнокитайско море се различава от тази на Китай, който претендира за стратегическия воден път почти изцяло като своя собственост, включително газови и петролни находища в изключителната икономическа зона на Виетнам, където руски компании извличат нефт и газ.

Путин посочи енергетиката като "област от стратегическо значение в двустранното сътрудничество" и визира руско-виетнамските съвместни предприятия за изкопаеми горива в Южнокитайско море и в Северна Русия. Той отбеляза, че "Газпром" също оперира газови находища във Виетнам и че руската енергийна компания "Новатек" планира да стартира проекти за втечнен природен газ (LNG) във Виетнам.

Путин също похвали напредъка във финансирането и търговията. Разрешаването на плащания между двете страни е било усложнено от западните санкции срещу руските банки, и този въпрос дълго време е бил приоритет в двустранните срещи. Виетнам исторически е голям вносител на руски оръжия. Путин каза, че транзакциите в рубли и виетнамски донги са съставлявали 60% от двустранните търговски плащания през първото тримесечие на тази година, спрямо повече от 40% през миналата година.

Въпреки това, търговията на Виетнам с Русия остава ограничена, като основните търговски партньори на Ханой са САЩ и Китай.

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

Ако Северна Корея има две бутала - Поднебесната империя обикновено натиска спирачката, докато Русия сега форсира газта на севернокорейския диктатор