Русия непрекъснато и успешно усъвършенства въоръжението на военноморския си флот и е в състояние да открие всякакъв противник и, ако се наложи, да му нанесе необратим удар. Това увери президентът на Русия Владимир Путин преди началото на военноморския парад в Санкт Петербург, цитиран от ТАСС и "Новости".

Русия в най-кратки срокове заела достойното си място сред водещите морски държави, изтъкна руският държавен глава, като страната била изминала огромен път на развитие от скромния ботик (малък ветроходен и гребен кораб) на Петър Велики до мощни океански кораби и ракетни атомни подводни крайцери.

Флотът и авиацията на Русия демонстрират военна мощ край Санкт Петербург

Флотът и авиацията на Русия демонстрират военна мощ край Санкт Петербург

В ежегодния парад участват десетки бойни кораби и самолети

Путин настоя, че Русия е придобила ефективна морска авиация с далечен и малък обсег, надеждни комплекси за брегова охрана, най-нови хиперзвукови прецизни системи на въоръжение, които нямали свой аналог в света и които усъвършенствали постоянно и успешно.

Той подчерта, че на днешния ден руският военноморски флот имал всичко необходимо, за да гарантира защита на родината и националните интереси.

"В състояние сме да открием всякакъв - подводен, на вода, въздушен, противник и, ако се наложи, да му нанесем необратим удар", изтъкна руският президент.

Миналия месец Путин обяви, че Русия е можела да потопи британския разрушител HMS Defender, който тя обвини в незаконно навлизане в териториалните ѝ води, без да започне Третата световна война и настоя, че САЩ били изиграли роля в "провокацията".