Образът на Джо Байдън, обрисуван от медиите, не отговаря на реалността. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Спутник".

"Този портрет на президента Байдън, обрисуван от нашите медии и дори от американските медии, няма нищо общо с реалността", отбеляза руският президент, обръщайки се към възпитаници на руското Висше училище за публична администрация.

Характеризирайки американския държавен глава като "професионалист" и казвайки, че Русия трябва да работи с него "много внимателно, за да не пропусне нищо", Путин уточни, че Байдън е изглеждал много енергичен по време на преговорите, въпреки дългите разстояния, които е изминал, за да бъде на срещата, и отбеляза, че по време на часовете им на преговори лице в лице, президентът на САЩ се е показал като адекватен на разглежданите въпроси. Путин добави, че атмосферата на преговорите е била достатъчно приятелска.

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

По думите на Путин срещата е била конструктивна

"От наша страна, ние ще защитим нашите интереси. Готови сме да продължим този диалог, доколкото американската страна е готова", увери Путин и добави, че провеждането на разговори като вчерашната среща е важно, защото "когато хората изобщо не говорят, възникват все повече взаимни претенции и опасения там, където иначе не биха съществували".

Путин също така посочи, че двамата с Байдън са разбрали взаимно позициите си по ключови въпроси и че самата среща е довела до разбирателство относно области, в които Русия и САЩ могат да подобрят сътрудничеството. Руският президент предположи, че киберсигурността е една от тези области, като каза, че "както за нас, така и за тях е изключително важно да обединим усилията си в борбата с киберпрестъпността, вместо да "лаем един по друг като кучета", както се казва".

По-нататък Путин изрази надежда, че на Байдън ще бъде "позволено да работи" и че руско-американските отношения няма да потънат до дъната, изпитани през последните години.

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия
Обновена

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия

САЩ ще реагират срещу заплахи за своята сигурност и тази на съюзниците...

"Наистина се надявам, че няма да се повтори случилото се през предходните години и че му е позволено да работи в мир", каза Путин, вероятно визирайки предшественика на Байдън, Доналд Тръмп, на когото Русия помогна през 2016 г. да влезе в Белия дом.

По време на пресконференцията си след срещата в Женева вчера руският президент заяви, че двете страни са постигнали съгласие относно необходимостта от запазване на стратегическата стабилност, потвърди, че посланиците на страните ще се върнат в съответните посолства, и посочи, че са били обсъдени още Арктика, обменът на затворници, човешките права, търговията и др.

Коментирайки относно впечатленията си за всичко на вчерашната пресконференция, Путин каза, че чувства, че двамата с Байдън "като цяло говорят един и същ език, но това изобщо не означава, че трябва да се вглеждаме в душите един на друг, в очите си и да се закълнем във вечна любов и приятелство".

Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро положителна за нас

Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро положителна за нас

Полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да взаимодействат