Руската "специална военна операция" в Украйна е решение на суверенна държава, основана на правото да защитава своята сигурност, каза руският президент Владимир Путин в петък по време на речта си на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург (ПМИФ), цитиран от ТАСС. Кибератака принуди Путин да отложи речта си пред руския политически и икономически елит.

"В настоящата ситуация, на фона на нарастващите рискове и заплахи за нас, решението на Русия да проведе специална военна операция беше принудително. Трудно, разбира се, но принудително и необходимо. Това е решение на суверенна държава, която има безусловна право, въз основа на Устава на ООН, да защитава своята сигурност", каза руският държавен глава.

"Всички задачи на специалната военна операция ще бъдат решени, смелостта и героизмът на войниците, консолидацията на обществото ще бъдат ключът към това," обеща Путин

"Руските войници защитават правото на Руската федерация на свободно и безопасно развитие, срещу псевдоценности, дехуманизация и деградация," заяви руският президент.

В Пентагона виждат желания на Путин за още завоевания и за цяла Украйна

В Пентагона виждат желания на Путин за още завоевания и за цяла Украйна

Колин Кал: Не мисля, че руснаците имат капацитета да постигнат тези грандиозни цели

"Русия не заплашва никого с ядрени оръжия," повтори президентът Путин. Той все пак добави, че "всеки трябва да знае какво имаме и какво ще използваме, ако е необходимо, за да защитим суверенитета си".

Той предвеща смяна на политическите елити на Запад и идването на власт на популистки и радикални партии, защото управляващите в тези страни не се интересували от проблемите и интересите на обикновените хора. Традиционните партии губели властта и били заменяни от нови формации, но ако те не предлагат реални алтернативи, нямало да съществуват дълго.

Според него ЕС окончателно е загубил своя политически суверенитет, а управляващите чакали "какво ще им се спусне отгоре" и причинявали вреди на собственото си население и собствените си икономики.

"Москва не е против присъединяването на Украйна към Европейския съюз, тъй като "това не е военен блок". Путин уточни, че дали Украйна да стане част от ЕС ще бъде от полза за страната или не, е "работа на украинците и украинските власти".

Въпреки това руският глава отбеляза, че Украйна може да се превърне в "полуколония на ЕС", тъй като икономиката на първата "ще изисква много субсидии".

Руският президент заяви, че антируските санкции са нанесли загуби в размер на 400 милиарда долара за година в страните от ЕС. Той обръща внимание на, според него, "значителното поскъпване на храните, електроенергията и горивата в ЕС и САЩ и влошаването на качеството на живот на гражданите им". Путин обърна внимание, че инфлацията в някои страни в ЕС е доближили или надхвърлила 20 процента.

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото
Обновена

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото

Той намеква за дълга война

Руският президент  заяви, че начинът, по който са изработени санкциите, наложени от Запада срещу Руската федерация, се основава на фалшивата теза, "че икономиката на страната му не е суверенна, самите им архитекти са вярвали в мита за нейната изостаналост". 

Според него архитектите на санкциите "толкова са били увлечени от изграждането на митове за изостаналостта на Русия и слабостта на нейните позиции в световната икономика и търговия, че те самите, очевидно, са повярвали в това".

Песков: Санкциите се връщат към Запада като бумеранг

Песков: Санкциите се връщат към Запада като бумеранг

Според него има и други центрове на силата

"Планирайки своя икономически блицкриг, те не обърнаха внимание или просто пренебрегнаха реалните факти", подчерта Путин. Според него начинът, по който Русия се е променила през последните години, е резултат от "планирана работа за създаване на устойчива макроикономическа структура, осигуряване на продоволствена сигурност, прилагане на програми за заместване на вноса и формиране на собствена платежна система".

В същото време, отбеляза руският президент, санкционните ограничения, разбира се, поставят "много сложни задачи" пред страната. Така, според него, някои предприятия продължават да изпитват проблеми с някои компоненти, редица технологични решения са станали недостъпни за руските компании, а логистиката също е нарушена".

"Но от друга страна, всичко това ни отваря нови възможности. Често говорим за това, но е вярно. Всичко това е стимул за изграждане на икономика, която има пълен, а не частичен технологичен, производствен, кадров и научен потенциал и научен суверенитет", подчерта президентът на Руската федерация.

Путин заяви, че Съветският съюз е "историческа Русия", а Москва "винаги е уважавала... процесите на суверенизация", които са били осъществени след разпадането на Съветския съюз. Той добави, че Русия има братски отношения с Казахстан, но няма "съюзнически добри отношения" с Украйна.

Сбербанк: Ще са нужни десетилетия на руската икономика да се възстанови от санкциите

Сбербанк: Ще са нужни десетилетия на руската икономика да се възстанови от санкциите

Икономическите санкции наложени на Русия, са най-тежките, които една нация е преживявала през 21 век