"Днес отдаваме почит на официалния държавен символ на Русия, който наред с герба и химна бележи нейния суверенитет и независимост, утвърждава приемствеността на много поколения от многонационалния народ на страната".

Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение за Деня на държавния флаг, съобщи ТАСС. В него той припомни значението на този символ за страната в исторически план, като направи и преход към съвременната обстановка и място на Русия в света - световна сила, която провежда международна политика спрямо интересите си. 

Той отбеляза, че трикольорът, издигнат преди повече от три века на първия руски военен кораб, остава символ на Русия в трудни периоди от нейната история - при Петър Велики на етапа на формиране на империята, на бойните полета на Първия световна война и в противоречивото, трудно време на кардинални промени през 90-те години на XX век".

"На 22 август 1991 г. бяло-синьо-червеното знаме отново се издигна над Русия. Днес то твърдо влезе в живота ни като неразделна част от руската държавност, като символ на единството на нашия народ, неговата преданост към Отечеството, и тяхната готовност да защитават националните интереси", подчерта Путин.

Националното знаме символизира вярност към нашите традиционни ценности, от които никога няма да се отклоним - истина и справедливост, солидарност и милосърдие, уважение към многовековната непрекъсната история на Русия, към постиженията и победите на нашите предци, които ни завещаха да пазим и пазете Родината, никога не допускайте външен диктат и хегемония", продължи президентът.

"Затова желанието да живееш според собствената си воля, да избереш своя път и да го следваш е станало част от генетичния код на нашия народ", добави Путин.

Както подчерта президентът, "Русия е мощна независима световна сила". "Ние сме твърдо настроени да провеждаме на международната арена само политиката, която отговаря на интересите на Отечеството", каза държавният глава.