Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с израелския премиер Нафтали Бенет, политически лидери обсъдиха по-специално ситуацията в Украйна, както и отношенията между двете държави. Това са съобщили от пресслужбата на Кремъл в четвъртък, цитирани от "Интерфакс".

Беше изразен взаимен интерес за по-нататъшно развитие на приятелските руско-израелски отношения и поддържане на полезни контакти между ръководството на двете страни", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че продължава "задълбочена обмяна на мнения" за ситуацията в Украйна.

Припомняме, че двустранните отношения се обтегнаха напоследък след изказване на руския външен министър Сергей Лавров, както и настояването на геворителя на външното министерство Мария Захарова, че в Украйна воюват наемници от Израел. 

Ескалира спорът между Русия и Израел след думите на Лавров

Ескалира спорът между Русия и Израел след думите на Лавров

Това може да постави под въпрос отношенията между двете страни

Захарова обърна внимание, че разговорите за антисемитизъм, които започнаха след интервюто на Лавров, не са "двойни стандарти", а "отклоняват вниманието" от реалните проблеми.

Лавров беше попитан как Русия може да твърди, че трябва да "денацифицира" Украйна, когато президентът на страната Володимир Зеленски е евреин. 

"Когато казват "Каква нацификация е това, след като ние сме евреи", аз мисля, че Хитлер също има еврейски корени, така че това не означава нищо", каза Лавров. От дълго време чуваме мъдрите евреи да казват, че най-големите антисемити са самите евреи", добави той.

Бенет по време на разговора е приел извинението на руския президент за изявленията на Лавров, съобща офисът на Бенет в Twitter.

По отношение на ситуацията в Украйна, особено внимание беше обърнато на хуманитарните аспекти, включително евакуацията на цивилни от територията на завода "Азовстал" в Мариупол.

В навечерието на Деня на победата във Великата отечествена война, който се чества както в Русия, така и в Израел на 9 май, "Путин и Бенет подчертаха особеното значение на тази дата за народите на двете страни, които внимателно пазят историческата истина за събития от онези години и почитаме паметта на всички загинали, включително жертвите на Холокоста", съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Президентът на Русия припомни, че от шестте милиона евреи, измъчвани в гета и концентрационни лагери, убити от нацистите по време на наказателни операции, 40% са били граждани на СССР, и помоли да предаде пожелания за здраве и благополучие на живеещите ветерани в Израел. Нафтали Бенет от своя страна отбеляза решаващия принос на Червената армия за победата над нацизма", се казва в съобщението.

Досега Израел многократно изразява подкрепа за Украйна, но същевременно бе предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Израел заяви, че е готов да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви преди дни пред ТАСС израелският посланик в Москва Александър Бен Цви.

Лавров каза, че "Хитлер имал еврейски корени", Израел се възмути

Лавров каза, че "Хитлер имал еврейски корени", Израел се възмути

Германия също осъди думите му